Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ik ben supertrots op mijn speldje!'

Nannie Wiegman van het Florence Nightingale Instituut (FNI) pleit voor de terugkeer van het verplichte insigne bij de diplomering van verpleegkundigen, als symbool van professionaliteit en beroepstrots. Veel verpleegkundigen en verzorgenden op Facebook zijn het daarmee eens.
1.jpg
Foto: Anne-Britt de Greeuw

Jaarlijks diplomeren opleidingen honderden verpleegkundigen en verzorgenden. Rondom die diplomering speelt zich ieder jaar de discussie af over het wel of niet ontvangen van een insigne, tegenwoordig het ‘speldje’ genoemd. Vroeger was dat verplicht, nu niet meer. Sommige opleidingen reiken ze wel uit, anderen niet. Dat leidt bij de prille gediplomeerden tot veel verwarring, boosheid en frustratie. Waarom zij wel en wij niet? Vooral op social media is het een hot item. We vroegen verpleegkundigen en verzorgenden hun foto met speldje te delen op Facebook. En met succes! Een aantal leuke foto's op een rij.

Nina Bos: 'Yes yes! Geslaagd voor de VIG-opleiding!'Claudia van Essen:
'Vijf jaar geleden kreeg ik mijn eerste verpleegkundige speld opgespeld door mijn inspiratiebron om in zorg te werken, namelijk mijn (oud) kinderarts. Inmiddels ben ik bezig met de hbo-v, hopelijk aan het eind van de opleiding nog een speldje erbij!'
 

Nikki Schutter: 'Op deze foto werd het mbo-v speldje opgespeld door mijn moeder :) Een bijzonder moment.' 
 

Lisette Prins: Ik heb een mbo- en nu ook het hbo-verpleegkundige speldje. Proud to be a nurse!
 

Jannie Frederiks: 'Ik werk al bijna 30 jaar in de verzorging, eerst als AG-er, maar de opleiding mdgo-vz bestaat niet meer. Ik heb me verkort mogen omscholen tot Verzorgende IG. Mijn speld is opgespeld door onze dochter, zij start in september met de opleiding verpleegkundige. En ja, ik ben supertrots op mijn speld!'
 

Nienke Berends

9 reacties

 • reboog

  Misschien wel goed om af te spreken wanneer een speld wel en niet gedragen kan/mag worden. Voor de vele thuiszorgmedewerkers die niet in uniform werken is het de vraag of het op de burgerkleding gedragen kan worden.

 • Nannie

  Ik had nooit kunnen vermoeden dat mijn blog over het insigne zoveel positieve en ook enkele negatieve reacties zou oproepen. Ik snap heel goed dat sommigen niets hebben met zo'n insigne, maar ik ben toch wel erg geroerd door al die trotse vrouwen en mannen die zo'n nieuw insigne opgespeld krijgen. Dat moest ik even kwijt.

 • Fralali

  Ik vind een insigne niet meer van deze tijd. Ik heb zelf ruim 30 jaar geleden insigne opgespeld gekregen, enkele jaren gedragen maar ligt nu al zeker 25 jaar in zijn doosje in de la. Overigens was het bij ons gebruikelijk dat bij diplomering het insigne alleen werd opgespeld als je in uniform je diploma in ontvangst nam. Anders kreeg je het in doosje in de hand uitgereikt.

 • Lizette

  Draag al 9 jaar mijn speld met trots naast die van E.V.V.

 • Marlijn

  Afgelopen woensdag mijn eigen diplomering gehad van de hbo-v. Heb echter €20,- moeten betalen voor het speldje, en vind het persoonlijk wat tegenvallen...

  Daarnaast werd het niet opgespeld, maar kregen we het mee in een plastic verpakinkje.

 • irma01@xs4all.nl

  Elke opleiding ( niveau) zijn eigen speldje? Wat zegt een speldje over of ik kwalitatieve goede zorg verleen. Dat is waar het omgaat. Hygiënische en praktisch vind ik het ook niet.

 • Sbv@upcmail.nl

  Speld , insigne moet blijven .

 • fini2307

  Goedemiddag,
  Ik ben oud gepensioneerd verzorgster,ruim 40 jaar in de zorg gewerkt,en trouw mijn speldje gedragen.
  Ik vind het speldje moet gedragen blijven worden.

 • Murse

  Ik vind ook echt dat dit speldje moet blijven !! Ik heb een witte en een gele. De overige wil ik ook nog halen want dat moment dat je hem
  Opgespeld krijgd is Een moment om nooit te vergeten!

Of registreer je om te kunnen reageren.