Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Criminelen' verplegen

Topcrimineel Holleeder is opgenomen op de IC van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij lijdt aan een lekkende hartklep en nierfalen. Werd hij eerder al onwel in de rechtzaal, nu is hij erg ziek en heeft intensieve zorg nodig. Een operatie kon niet uitblijven.
'Criminelen' verplegen

Ik moet denken aan een situatie, nu zo’n drie jaar geleden dat ik ook een ‘crimineel’ onder mijn vleugels had. Van Holleeder is uitgebreid bekend waarvan hij wordt verdacht en wat hij gedaan zou hebben. Mijn patiënt had ernstig longfalen en moest zelfs voor een korte tijd non invasief (zonder het inbrengen van een tube) beademd worden. Niemand wist precies wat hij gedaan had. De geruchten gingen de ronde en ik kon me daar soms best boos over maken: het was moeilijk om hem als patiënt te blijven zien. Volgens mijn collega’s had hij inmiddels al drie mensen vermoord, verkracht en in de achtertuin begraven. Persoonlijk denk ik dat het beter is om het niet te weten, het was al moeilijk genoeg om geen vooroordelen te creëren. Wat niet weet wat niet deert. Bang ben ik nooit geweest voor deze man.

De hele week zorgde ik voor hem en we hadden best leuke gesprekken. De zorg was complex maar met het afbouwen van de beademing kwamen ook de verhalen. Daarnaast was ik de hele dag druk aan het regelen: ik had naast de politie en de instelling die zijn detachering begeleidde ook al verscheidene familieleden aan de telefoon gehad. Bij ieder telefoontje was het oppassen, wat mocht je wel en niet zeggen. Continuïteit was hier zeker van belang. Het was een hoop geregel, ook toen hij uiteindelijk met ontslag mocht. Maar het was een bijzondere ervaring om voor deze patiënt te mogen zorgen.

In het meinummer van Nursing zal een artikel verschijnen over de politie op de afdeling en het beroepsgeheim. Heb jij het wel eens meegemaakt: een ‘crimineel’ verplegen? Wat zijn jouw ervaringen?

Noortje Sprengers

Of registreer je om te kunnen reageren.