Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hygiëne

Het is slecht gesteld met de OK’s van 22 ziekenhuizen in Nederland. Zo zou het ontbreken aan de veiligheid, hygiëne en nieuwheid van apparatuur.
Hygiëne

De laatste tijd zijn veel ziekenhuizen in het nieuws die problemen hebben met hun OK’s. Nadat operatiekamers in Flevoland en Alkmaar werden gesloten, riep Rotterdam 30 geopereerde patiënten terug. Zeven van hen waren ziek geworden nadat een Klebsiella zich had genesteld in het narcosemiddel. Door dezelfde verpakking van een anesthesiemiddel te gebruiken voor verschillende operaties , liepen deze zeven patiënten een bacteriële infectie op.

Het zou ontbreken aan voldoende momenten van handen wassen, juiste kledingvoorschriften, apparatuur die niet veilig is of té verouderd. En regelmatig wordt de steriliteit van de lucht verminderd wanneer personeel van buiten naar binnen gaat.


Dat is de conclusie die getrokken wordt uit het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij heeft een aantal adviezen uitgebracht. Eén daarvan is het opstellen van een landelijke checklist voor OK’s, met daarin een eenduidige beschrijving van een checklist voor operaties, evaluatiemomenten en de verslaglegging van het verloop van de operatie, inclusief anesthesie. Daarnaast moet een OK-team vaker controleren of alles nog goed is.

Het Catharina Ziekenhuis heeft afgelopen zomer tien gloednieuwe, hypermoderne operatiekamers geopend, uitgerust met high-tech snufjes (we zitten tenslotte niet voor niets in Eindhoven). Zo kan een chirurg kiezen of hij wit of groen licht wil in de OK: met groen licht kan hij beter de beelden kan bekijken bij een scopie. Maar ook de patiënt kan kiezen voor een bepaalde sfeer- en lichtcompositie. Of het dan met de hygiëne van het personeel ook zo goed gesteld, dát is natuurlijk de vraag!

Noortje Sprengers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karina Nolte

    Hoi, ik werk als hygienist op allerlei OK's. Een patientveilige situatie is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit en de staat van de technische installatie, maar ook van het gedrag van de medewerkers en de omgang met apparatuur. En vooral een kwestie van gezond verstand. www.tensennolte.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.