Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te veel om te onthouden

'Ik zie door de bomen het bos niet meer'. Een uitdrukking die wel allemaal wel eens gebruiken als er te veel ineens gebeurt, waardoor je het niet meer goed kunt volgen.
Te veel om te onthouden


Gelukkig heb ik daar niet zo’n last van. Maar afgelopen maandag kreeg ik dat gevoel wél.

Tijdens onze tweewekelijkse bespreking meldde de receptioniste dat er bij de receptie iets klaar stond voor mij en een collega. Of we dat maar even wilden komen halen. En inderdaad, bij de receptie stond een mevrouw met twee bossen bloemen, die ons hartelijk kwam bedanken voor de zorg die wij haar man hadden gegeven. Natuurlijk waren er ook andere collega’s geweest, maar kennelijk hebben wij net op momenten dat onze zorg erg nodig was, de juiste hulp kunnen bieden. Mevrouw wilde ons daarvoor 'in de geest van haar man' bedanken met een bos bloemen. Natuurlijk hoeft dat niet, en dat zeggen we ook altijd. Maar dit gebaar van deze mevrouw, die nog geen drie weken na het overlijden van haar man de moeite neemt om ruim dertig kilometer te rijden om ons persoonlijk te komen bedanken met bloemen, dat is indrukwekkend en heel mooi!

Alleen (en dat vind ik gelijk het vervelende van de hele situatie): ik kon me deze zorg met moeite nog voor de geest halen. Samen met mijn collega kwam ik er wel weer uit. Kennelijk maak je in de korte tijd dat een cliënt in zorg is, zoveel indruk dat het de familie lang bij blijft. Gelukkig weet je er dan wel om heen te praten, maar kennelijk gebeurt in ons werk te veel om te kunnen onthouden. Herkennen jullie dat ook?

4 reacties

 • no-profile-image

  jopie koning

  Dààrom werk ik liever in een verpleeghuis. onze bewoners blijven me wèl bij. Ik haal ik met collega's wel eens herinneringen op over bewoners van jaren terug en dan genieten (min of meer!) we nog eens na!

 • no-profile-image

  Bianca

  Toch prachtig als de zorg die je verleent zo gewaardeerd wordt. Je bent blijkbaar heel belangrijk geweest is het laatste stuk van het leven van de man van die vrouw (en dan ook voor die vrouw natuurlijk). En dat is toch prachtig en indrukwekkend. Ja en je komt zoveel patiënten tegen dat het soms lastig is om ze weer voor de geest te halen. De een blijft je meer bij dan de ander.

 • no-profile-image

  Susan

  Ik herken dit zeker. Sommige patienten die blijven je bij en kun je je jaren later nog herinneren. Maar sommige mensen die blijven je gewoon niet bij. Dat is voor mij geen desinteresse in de patient. Je ziet in het ziekenhuis natuurlijk ook heel veel verschillende mensen met verschillende ziektes in verschillende stadia. Als verpleegkundige doe je gewoon je werk. Maar op de patient of op de familie kun je een ontzettend grote indruk achterlaten. En als je ze later inderdaad nog een keer tegenkomt, dan moet je diep graven, tenminste, ik wel.

 • no-profile-image

  Annemiek

  Heel herkenbaar, ik kan me meestal de namen niet eens meer herinneren van vorige week. Fijn dat ze je kwamen bedanken. Zo zie je hoe je indruk maakt. Iets wat voor ons routine wordt is dat voor de patienten allerminst.

Of registreer je om te kunnen reageren.