Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Leukemie bij kinderen

Acute lymfatische leukemie (ALL). Ik vind het één van de moeilijkste ziektebeelden die ik tijdens mijn opleiding tot kinderverpleegkundige krijg. Het ziektebeeld is complex en in nog moeilijkere taal in de boeken te vinden.
Leukemie bij kinderen

De kinderen die bij ons op de afdeling komen voor chemotherapie, een lumbaalpunctie of een beenmergpunctie, zijn vaste klant. Het zijn kinderen die heel wijs zijn en op een jonge leeftijd volwassen worden. Ze hebben immers (te) veel meegemaakt.

Imuunsysteem

Ik las op nu.nl dat kinderen vroeg naar de kinderopvang brengen ze kan beschermen tegen leukemie. Kinderen op jonge leeftijd naar de creche brengen zou bijdragen aan het afweersysteem. Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan hebben 30% minder kans op het ontwikkelen van ALL dan kinderen die thuisblijven. Volgens de onderzoekers is dit het bewijs dat het immuunsysteem ervan opknapt als een kind tijdens de jonge jaren een aantal malen een infectie doorloopt.

Ziektebeeld

Binnenkort draag ik zelfstandig de zorg voor een kind met ALL. Tegen die tijd moet ik het ziektebeeld in ieder geval van haver tot gort kennen.

Noortje Sprengers

2 reacties

 • no-profile-image

  Marinda

  Hallo Noortje,

  Ik zit in het tweede jaar van HBO-V en ben bezig met het opzetten van een klinische les over leukemie. Het doel dat ik gesteld is, houdt in: 'Aan het einde van mijn klinische les weten mijn collega- verpleegkundigen wat leukemie bij kinderen is en hoe het leed dat bij deze ziekte wordt veroorzaakt, verzacht kan worden'.

  De kennis over leukemie is niet zo heel moeilijk om te vinden, maar de verpleegkundige interventies wel.
  Daarom mijn vraag:

  'Hoe benader jij kinderen met leukemie tijdens de verzorging en wat kan ervoor zorgen dat het leed dat ze hebben voor een gedeelte verzacht wordt?

  Groetjes Marinda

 • no-profile-image

  Marieke

  Misschien zit ik hier niet op het goede adres, maar ik vraag het toch maar even...
  Ik ben voor mijn opleiding (PABO) bezig met een lessenserie over leukemie. Deze lessenserie zouden leerkrachten kunnen gebruiken bij het behandelen van dit thema wanneer er een leerling uit de klas leukemie heeft.
  Hoe zou je in gemakkelijke woorden uit kunnen leggen wat beenmergtransplantatie inhoudt?

  Groet, Marieke

Of registreer je om te kunnen reageren.