Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Werken met kerst

Tijdens de feestdagen werk ik het liefste niet. Als het maar even kan, regel ik zoveel mogelijk vrije dagen.

De feestdagen komen er weer aan. Een heerlijk vooruitzicht. Ik ben een echt familiemens. Daarom verheug ik me ook altijd op de kerstdagen. Voor dit jaar ligt al vast wat ik met de kerstdagen en zelfs tijdens Oud en Nieuw ga doen.

Dit geldt helaas niet voor een aantal van mijn klasgenoten. Die alle feestdagen moeten werken. En dan bedoel ik ook echt alle feestdagen in de gezellige decembermaand. Dat is toch belachelijk?
De vaste medewerkers kunnen daardoor meer feestdagen vrij nemen en dat is voor hen geweldig, dat begrijp ik best. Van deze mogelijkheid wordt dan ook gretig gebruikgemaakt.

Ik herinner me het eerste schooljaar. Ik liep stage in een verzorgingshuis. Doordat de leerlingen daar de feestdagen opvingen, was er zelfs sprake van overbezetting... door leerlingen. De vaste medewerkers hadden hierdoor veel meer feestdagen vrij.

Ik weet dat als je kiest voor het vak verpleegkunde, je de onregelmatigheid gratis erbij krijgt, maar ik heb het altijd vervelend gevonden. Wat ben ik blij dat ik nu in een setting werk waar geen onregelmatige diensten worden gedraaid.

Worden bij jou in de instelling ook extra leerlingen ingezet tijdens de feestdagen? Wat vind je daar van?

Lees ook: Hoe vier jij kerst met patiënten?

Suzan Senczuk

18 reacties

 • no-profile-image

  Jo

  Natuurlijk is het als stagiaire goed om kennis te maken met het onregelmatig werken. Dat betekent: alle diensten door de weeks. Op een leerwerkplaats zal het voorkomen dat dit ook het weekend wordt, maar de feestdagen hoor je als stagiaire vrij te zijn.
  Voor leerlingen is dit verhaal anders. Zij zijn in vaste dienst en voor hen gelden dezelfde rechten én plichten als het gediplomeerde personeel. Zij krijgen hier dan ook een goed salaris voor. Vergeet niet dat de meeste stagiaires geen loon krijgen, óf slechts 1 euro per uur! Daar ga je niet je feestdagen voor stage lopen. En kom op: veelal is het met de feestdagen rustiger, dus wat is nu het leerrendement tijdens deze dagen? Veel lager toch dan de normale werkdagen? Laat die mensen lekker nog even genieten. Ze hoeven niet te leren hoe het is om onregelmatig te werken, ook met kerst. Ze weten namelijk allang wel dat dit voor niemand leuk is!

 • no-profile-image

  marielle

  Zelf ben ik student verpleegkunde en heb ik het nog nooit meegemaakt dat stagiaires het vaste persooneel moeten aanvullen met de feestagen. Verder vind ik dat je als stagiaire wel feestdagen moet stage lopen maar dat het niet zo streng hoeft tenzij je een werk leerplaats hebt. Je kan toch best overleggen dat je bvb graag s'avonds wil omdat je smiddag met familie gaat eten ofzo. Persoonlijk heb ik gemerkt dat het niet vanzelfsprekend is om hierover te overleggen. Door creatief mee omtegaan word het met de feestdagen werken niet gelijk zo negatief ervaren.
  Ik vind het raar dat je alle feestdagen zou moeten stage lopen. Het zij mij ook niet lukken ik heb namelijk naast mijn studie ook een bijbaantje in de zorg waar ik ook gewoon feestdagen werk. Ik heb hier totaal geen hekel aan vind het juist wel gezellig. Ik zorg er wel voor dat ik mijn sociaale contacten om mijn werktijden heen kan plannen.

 • no-profile-image

  Peter

  Ik vond het altijd heerlijk om me5t de kerst te werken. Zit je niet vast aan die, vaak verplichte ,familie etentjes. Met kerst valt er een gezellige, warme sfeer te maken met de cliënten. Het hoort er ook gewoon bij.

 • no-profile-image

  Ma

  Vreemde reactie van Nienke. Ik hoop niet dat je op deze manier ook leerlingen begeleidt..

  Belachelijk dat er instellingen zijn die leerlingen álle feestdagen laten werken, zoals ik uit de blog kan opmaken. Dat maak je naar mijn idee gewoon misbruik van je leerlingen. Niets collegiaals aan..

 • no-profile-image

  Suzan

  Als stagiaire op een leerunit moeten wij ook feestdagen werken. Ik moet, zonder enige overleg, nachtdienst draaien met oud en nieuw! Ik weet dat je er als verpleegkundige voor kiest, maar ik heb bewust voor voltijd opleiding gekozen zodat ik met feestdagen vrij ben. Collega's zeggen vaak ook dat wij meegeteld worden met de bezetting, zo ook met kerst en oud en nieuw.

 • no-profile-image

  linda

  bij ons werken er geen stagiaires met kerstmis of nieuwjaar(woon-en zorgcentra).werk reeds 28 jaar kerstmis of nieuwjaar.niet altijd leuk,proberen er het beste van te maken

 • no-profile-image

  Cindy

  @Irene
  Je weet dat als je in de zorg gaat werken je 'geen' sociaal leven hebt zoals mensen die kantoor tijden werken.
  Je zal nu eenmaal onregelmatig moeten werken, als dit je nu al stoort dan vraag ik me af of verpleegkundige wel iets voor jou zal zijn :S
  Het is idd niet netjes om leerlingen met alle feestdagen te laten werken. maar je weet dat je 1 van de 2 zal moeten werken, net als gediplomeerden!

 • no-profile-image

  Fa

  @Nienke. Onregelmatige diensten betekent niet dat je de gaatjes mag opvullen van de vast medwerkers zodat zij met de feestdagen vrij kunnen zijn. Jouw reactie wekte bij mij irraties op. Je bent als leerling bezig met het ontwikkelen van jezelf en daar horen absoluut onregelmatige diensten bij. Maar er moet ook rekening gehouden worden dat zij naast hun stages ook hun schoolwerk hebben. Om nou die leerlingen beide feestdagen te laten werken, zowel kerst, oud en nieuw is oncollegiaal.

  Wie heeft het hier over zeuren. Je mag toch best voor je rechten opkomen. Dus wat jij probeert te zeggen is, als weigerdt om onregelmatige diensten te draaien ben je ongemotiveerd en zeur je? Goede strategie..

  Het was niet om je aan te vallen maar je reactie stoorde mij enorm.

 • no-profile-image

  Nienke

  @Irene, ik ben echt niet met je eens. Als stagiaire moet je toch ook snuffelen aan het 'echte werk' in de zorg - daar horen nu eenmaal onregelmatige diensten bij. Als je echt gemotiveerd bent om het vak te leren (en je stage te halen!), dan behoor je dat soort verantwoordelijkheden gewoon te nemen, zonder te zeuren!

 • no-profile-image

  Irene

  Zelf ben ik het deels eens met de meningen. Natuurlijk weet je dat je met onregelematige diensten te maken krijgt en dat dat soms niet altijd even goed valt met je sociale leven. Maar ik vind dat verpleegkundige studenten hiervan uitegzonderd moeten worden, tenzij het een misschien een leerwerkplaats betreft.
  Wij als stagiaires staan toch zogenaamd overgepland! Vanut school heb je recht op je vrije dagen. En welk voordeel haalt de stageplek of de leerling uit het STAGE laten lopen van de student? Ik zie zelf geef toegevoegde waarde, behalve dat de afdeling haar personeelstekort op deze manier wilt oplossen.

 • no-profile-image

  marieke

  Gert, ik ben het eens dat je in de verpleging onregelmatige diensten moet werken.
  En er moet geen idd geen onderscheid zijn! Dus dat betekend dat het belachelijk is dat de leerlingen de feestdagen extra moeten werken zodat het vaste personeel vrij kan zijn!
  Dat is pas oncolegiaal!

 • no-profile-image

  Jolanda

  Bij ons in de thuiszorg is het eerlijk verdeeld. Kerst of oud en nieuw. Pasen of pinksteren. Hemelvaart of koninginnedag. Je mag zelf aangeven wanneer je het liefst werkt. Dat vind ik pas collegiaal.

 • no-profile-image

  Gert

  Je weet als je de verpleging ingaat dat het normaal is (alle) onregelmatigge diensten moet doen. En er geen onderscheid behoort te zijn. We werken allemaal voor hetzelfde doel, n.l. de patienten!! en die zorg gaat 24 uur per dag door ook de feestdagen.

 • no-profile-image

  gert-jan

  tessa heeft goed gereageerd, susan! zo werkt het in de verpleging vaak een ieder voor zich, en oh we hebben toch zo,n goede sfeer in het team!

 • no-profile-image

  Tessa

  "Tijdens de feestdagen werk ik het liefste niet. Als het maar even kan, regel ik zoveel mogelijk vrije dagen."

  lekker collegiaal ook, dan ben je geen echte pleeg.

 • no-profile-image

  Janette

  Bij ons is het heel eerlijk verdeelt, je zet je naam al voor de zomervakantie op de lijst wanneer je werken wilt, kerst of oud en nieuw. En er is niemand die voorgetrokken wordt. Jij hebt zelf in de hand wanneer je werkt, als er een teveel is met b.v. kerst dan gaat in overleg iemand naar oud en nieuw.
  Maarre... als jij zelf regelt dat je alles vrij bent, betekend dat dan niet dat iemand anders extra feestdagen werken moet???

 • no-profile-image

  puck

  Toen ik nog in de wijk werkte was het makkelijk. Onze avondrij deden we met 4 personen. Dus je werkte of 1 avond met kerst of 1 avond met oud en nieuw. Dus geen scheve gezichten. Het eerlijk verdelen kan dus wel. Maar om nou leerlingen te gebruiken om het vaste personeel vrij te geven vind ik geen optie. Ook zij hebben rechten (en plichten)Gewoon goed overleggen wie welke voorkeur heeft. En ook kijken wie het jaar daarvoor al vrij heeft gehad op bepaalde dagen. Het kan niet zo zijn dat altijd dezelfde persoon vrij heeft. Zo houdt je het eerlijk.

 • no-profile-image

  lenny

  Leerlingen of vaste medewerkers,bij ons is er geen onderscheid,wij moeten allemaal met de Kerst OF met Oud en Nieuw werken!

  Ik vind dit heel normaal,je werkt nou eenmaal in de zorg

Of registreer je om te kunnen reageren.