Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tien geboden in de verpleging

Ze zijn een beetje oud, maar toch nog waar. De tien geboden van Zuster Melk uit 1935. Let maar op!

‘Spreek en beweeg u rustig. Haastige drukke mensen zijn een kwelling voor een zieke.’ En ‘Een zonnige zuster is een zegen in de ziekenkamer!’

Zomaar twee zinnen die ik van de week tegenkwam op de muur van de historische tentoonstelling over verplegen in het Florence Nightingale Instituut in Zetten. Ze maken onderdeel uit van de Tien Geboden voor Verplegenden van zuster Melk uit 1935. Sterk gedateerd, dat wel. Maar toch…

Neem bijvoorbeeld gebod nummer 2: ‘Bedenk de grote verantwoordelijkheid die de ziekenverpleging u oplegt. Hoe één onnauwkeurigheid het leven van een mens, het geluk van een familie kan vernietigen.’ Ik moest daarbij gelijk denken aan een voorval dat ik enkele weken geleden meemaakte.

In een verpleeghuis in Den Bosch ging ik een voedingsinfuus overzetten bij een man die daar ter revalidatie was opgenomen vanuit het ziekenhuis. De man lag er net twee dagen en terwijl ik bij hem bezig was, kwam er een verzorgende om een bloedsuiker te prikken. De man laat het prikken over zich heen komen. Hij slaapt alweer half, moe als hij is van de revalidatie. Hij vraagt zich niet af waarom het moet gebeuren, en ik denk: ‘Misschien beleid in dit huis om iemand vlak na opname te screenen met een bloedsuikerdagcurve’.

De verzorgende prikt, zuigt keurig de druppel bloed op met de glucosemeter en zegt na enkele seconden: ’10,2. Dat is een mooie bloedsuiker, meneer Van Dam’. ‘Eh, dit is meneer Jansen’, zeg ik. De verzorgende schrikt even, en geeft als reactie: ‘Ja, ik werk eigenlijk niet op deze kant, moeten ze me eigenlijk ook niet vragen om bloedsuikers te meten. Nou ja, weet die meneer in ieder geval dat zijn glucose in orde is.’ En weg was ze, mij even sprakeloos achterlatend.

Wat nu als ik er niet was geweest, dan was deze glucose bij meneer Van Dam in de lijst terechtgekomen als goed. Misschien had de man op dat moment wel een hypo, en was dat pas uren later opgemerkt met alle gevolgen van dien. De Tien Geboden voor verplegenden kunnen wat gedateerd over komen, maar de meeste gelden nog volop!

11 reacties

 • no-profile-image

  Patricia Harreman

  Ik ben dan wel geen verpleegkundige, maar 10.2 voor een
  bloedsuikerwaarde vind ik toch wel hoog. En dat die man
  alweer in slaap was gevallen, zou dat ook niet het gevolg van diabetes kunnen zijn? Wat betreft de 10 geboden in de verpleegkundige zorg, met deze drukte waar niemand meer tijd heeft voor elkaar, dan ga je daar ongemerkt aan voorbij. De verpleegkundige behoort
  naar behoren het werk goed uit te voeren, dus ik zou
  me er zeker aan houden.
  Met vriendelijke groeten
  Patricia Harreman

 • no-profile-image

  cicalaaeo

  thanks on the side of this exacting tips 147896325

 • no-profile-image

  lotte

  Ik zou zo erg graag die andere geboden willen weten. Volgens mij zijn die van alle tijden, hoeveel er verder ook verandert in de verpleging. We werken nog steeds met zieke, afhankelijke mensen, niet waar? Weet iemand de andere geboden? Of moet ik helemaal naar Zetten?

 • no-profile-image

  arjan

  Jammer dat iedereen al weer zo makkelijk over de eerste boodschap heenstapt en alleen maar doorzanikt over de bloedsuiker en een eventuele FONA! Probeer gewoon een aardig mens te zijn in de zorg, ben je al half op weg naar een goede verpleegkundige!

 • no-profile-image

  Janssen

  Ga eens kijken op VMSzorg.nl. Daar is van alles te vinden over vermijdbare onbedoelde schade en Veilig Incident Melden.

  Jans

 • no-profile-image

  Jantine van Holten

  Waar mijn blog wel niet goed voor is...ja ik ben erg van de 10geboden...ze zouden dagelijks opgelezen moeten worden :) Nee zo erg niet. Maar ik vind de geboden een goed uitgangspunt voor mijn normen en waarden tijdens het werken. Groetjes...de blogschrijfster

 • no-profile-image

  Jos

  en dan 10.2 een mooie blds noemen.......10 is de grens waarbij nieren suiker gaan uitscheiden. Als deze mens niet bekend was met DM, dan heeft ie onbedoeld een signaal gekregen waar aandacht aan besteed mag worden volgens mij

 • no-profile-image

  Mariska

  Hoi Jos,
  Ip kan iedereen een FONA-formulier invullen zodra je een fout ontdekt. dat hoeft niet perse diegene te zijn die de fout heeft gemaakt.

 • no-profile-image

  Marjan

  Zo,n formulier mag je ook zelf invullen en dan kun je aankruisen dat je toeschouwer was.
  zou ik indien mogelijke als nog doen.

 • no-profile-image

  Jos Kaldenhoven

  Annemarie, ik was in dat verpleeghuis (van een andere organisatie) als VTT-er 'ingehuurd' voor het infuus. Een FONA formulier zal moeten worden ingevuld door de verzorgende die de fout heeft gemaakt, toch?!

 • no-profile-image

  Annemarie

  ik neem aan dat je hier een FONA-formulier (Faults or (near) accidents) over hebt ingevuld!

Of registreer je om te kunnen reageren.