Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkunde is zoveel meer!

'Ik vind het knap dat jij dat kan, mensen verzorgen,' zei een bekende tegen mij. 'Niets voor mij, ik zou er niet tegen kunnen.'

Die uitspraak doelde natuurlijk op het verlenen van basiszorg.

We weten allemaal dat wij ons als verpleegkundige vaak in situaties bevinden, waar niet iedereen raad mee zou weten. Je komt in ons vak allerlei mensen tegen; groot, klein, verzorgd, onverzorgd en uit alle lagen van de bevolking.

Mensen met zeer uiteenlopende, soms complexe problematiek. Zowel somatisch als psycho-sociaal. Dit klinkt voor ons als een greep uit onze dagelijkse routine, maar voor buitenstaanders is dat meestal niet zo. Zij denken alleen maar aan de verzorgende taken en niet aan de verpleegkundige.

Terwijl we toch vele rollen vervullen! Zoals daar zijn: lichamelijk verzorger, psychotherapeutisch hulpverlener, maatschappelijk zorgverlener, luisteraar, voedingsadviseur of gewoon gezelschapsmens. Want wij zijn sociale personen. Wij houden van mensen. Wij voelen ons verantwoordelijk en wij zijn soms een tikkeltje eigenwijs.

Wij lopen niet weg voor problemen, maar proberen dit juist als leerpunt mee te nemen. Ook voor vele dilemma’s zijn wij niet bang en proberen het op te lossen in het patiëntenbelang.

Pleegjes in Nederland groot en klein, mensen zullen trots op jullie zijn.

Suzan Senczuk

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Rinda Benschop

  "Zuster!; ik ben zo bang" Zuster, zuster.

  Soms wordt ik er ook wel moe van hoor, ik ben verzorgende maar soms ben ik én verzorgende én maatschappelijk werker, fysiotherapeute én arts én "moeder en vader" tegelijk een soort van manusje van alles pleeg! En vergeet ik nog de rol van doorverwijzer, de rol van regiseur én in alle hectiek van de dag dan ook nog de grappenmaker uithangen van humor is een interventiemethode om het een en ander voor elkaar te krijgen, af te leiden van etc.

  Soms ben ik ook nog conflictbemiddelaar, en dan nog snappen mensen maar niet dat je na je werk moe bent en ff geen zin hebt in hun problematiek! En daar wordt ik nog moeier van, familie en vrienden of kennisen die meteen een àppel op je doen zodra je eens wat vrijte tijd hebt,....pffffff

 • no-profile-image

  Tom

  Zo lang wij elkaar nog 'pleegje' blijven noemen, zal het nooit wat worden met de uitstraling van ons beroep. Ik ben VerpleegKUNDIGE / Verpleegkundig Specialist, en heb daar met alle vervolgopleidingen gewoon 7 jaar voor moeten leren. Benadruk dat maar naar de buitenwereld!

 • no-profile-image

  jantien

  Zo lijkt het alsof je alle rollen alleen vervult, maar in de praktijk is het natuurlijk wel zo dat je ook doorverwijst naar andere diciplines. We kunnen niet alles zelf oplossen. Het zou nog geweldiger zijn wanneer we nog eens beter beloond zouden worden!

 • no-profile-image

  Jona

  Maar waarom nou dat verkleinwoord?

Of registreer je om te kunnen reageren.