Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

PGB: snappen jullie het nog?!

Het Persoons Gebonden Budget (PGB) is weer eens in opspraak. Fraudegevoelig, niet te controleren is het vernietigende oordeel van een onderzoek.

De actualiteitenrubriek NOVA ontdekte dat er bij 16 zorgkantoren onderzoek is gedaan en dat daar voor ruim 1,3 miljoen euro aan fraude is opgespoord. Toppunt was de zaakwaarnemer die voor zijn al vijf jaar geleden overleden moeder nog steeds een persoonsgebonden budget ontving.

Het Centrum Indicatie Zorg en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) komen om in het werk, en kunnen daarom slecht hun controlerende taak uitoefenen.

Ik heb deze week met de ouders van een zeventienjarige cliënt het Persoons Gebonden Budget besproken. Zij zien een grote meerwaarde in het zelf beheren van het budget, waardoor zij kunnen bepalen aan welke zorg zij geld willen uitgeven. Die vrijheid past bij deze familie, en dat is dus prima.

Er is wel een flinke papierwinkel aan verbonden. Het geeft je als cliënt ook wel direct een inzicht in wat de zorg kost. Al rekenend kwam ik voor deze cliënt tot een maandbudget van om en nabij de zevenduizend euro. Da’s veel, maar als je gaat uitrekenen wat voor zorg je daarvan moet betalen (om en nabij de 200 uur), dan is het al een stuk minder.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de aanvraag door het CIZ wordt behandeld. Als het net zo snel gaat als de Belastingdienst soms werkt. Ik kreeg bij mijn bezoek aan iemand in het verpleeghuis het verhaal te horen dat zij ruim zeventienduizend euro van het CAK  kreeg teruggestort, omdat er wellicht een onjuiste berekening van de eigen bijdrage had plaatsgevonden.

Die bijdrage wordt gebaseerd op de opgave van het inkomen die door de Belasting wordt verstrekt. Alleen: bij deze mevrouw was de Belasting ondanks herhaalde verzoeken vanuit het CAK, in gebreke gebleven met het aanleveren van de cijfers.. Daarom werd het bedrag maar weer teruggestort...

Wel was de nieuwe eigen bijdrage voor 2009 opnieuw voorlopig vastgesteld op 600 euro per maand minder. Die cijfers waren weer gebaseerd op een fictief inkomen, dat – afhankelijk van wanneer de Belasting de gegevens levert – weer wordt aangepast.
Snappen jullie het nog?!

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nelleke

    De reportage van Nova over de fraudegevoeligheid van het PGB is wel erg negatief gekleurd. Het ging hier om zaken die al aangemeld waren bij het FIOD voor nader onderzoek wegens vermoeden van fraude. Van die dossiers bleek in 80 procent ook inderdaad sprake te zijn van fraude. Maar op alle PGB's blijkt er slechts een fraudepercentage van 0,023 procent bekend.

    Het betalen van eigen bijdrages via het CAK gaat buitensporig moeizaam. Een kennis vertelde dat zij een nieuw uitzendbaantje had: brieven beantwoorden van mensen die klachten hadden of vragen over het CAK!

Of registreer je om te kunnen reageren.