Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nee-zeggen

Ik heb een dochter van twee. ‘Nee,’ zegt ze. De héle dag. Ben je moe? Nee. Zullen we eten? Nee. Wil je een snoepje… nou ja, meestal is het antwoord in ieder geval ‘Nee’. Luid en duidelijk en zonder veel nadenken. Nee, ligt op het puntje van haar tong.

Waar is het mis gegaan, vraag ik mij wel eens af. Ooit was ik óók een peuterpuberende en notoire Nee-zegger, zegt mijn moeder. Op de vraag: ‘Wil je iets voor of met mij doen?’ wás het antwoord, standaard ‘Nee’.

De drang om Nee te zeggen is nog steeds latent aanwezig, merk ik. Als een zoveelste iemand op een drukke werkdag mijn naam in vragende vorm uitspreekt: ‘San-drááá?’ Dan weet je al dat je iets gaat moeten en het liefst deed ik, als mijn dochter, luid zingend mijn vingers in mijn oren: ‘Ik hoor je niet, ik ho-oor je niehiet!’

Nee, tegenwoordig ben ik beschaafd. Beleefd. Onderdrukt. Wat het ook is, het heeft mij geremd. Nee is niet aardig. Iemand stelt zich kwetsbaar op en vraagt om je hulp. Dan kan Nee gewoon niet.

Of toch? Als je huilend in de teampost zit. Of misschien ziek thuis. Of gewoon die vingers-in-oren- of heel-hard-weg-ren-drang voelt. Misschien moet ik juist dan toch even denken aan mijn dochter. Leren van de wijsheid die mij bij mijn geboorte was meegegeven.

Nee is mijn levensles voor vandaag. Niet, Nee en stik er allemaal maar in. Maar Nee, nu even niet.

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Albert

  Nee is echt heel makkelijk. Ik op dit moment gezellig weer een extra nachtdienst te draaien. Ik was zo slim te vragen of ze niet iemand anders hadden...nee dus

 • no-profile-image

  tobi badart-damhuis

  NEE zeggen
  na mijn hele werkleven ja te hebben gezegd
  heb ik dus NEE gezegd
  had al 3 weekeinden gewerkt/afspraken verzet naar de vrije weekeinden
  had ik dus 2 weekeinden vrij
  en volgepland ;met prive dingen
  tobi..kan jij...
  NEE dus..
  ppfff
  jee heb NEE gezegd

  was dat nou zo moeilijk
  ja dus
  want weekeind daarna
  toch maar weer ja gezegd

  er was niemand die werken kon..

 • no-profile-image

  patricia

  Ja, dit is zo overduidelijk de ''zorg''. Vandaag op mijn vrije dag om 9 uur wakker gebeld door mijn werk. Of ik in mijn werkweekend van de dag naar de avond kan,... Weer een zieke. En daar ga ik weer hoor Ja zegik , Ik zeg ook altijd ja, en nee dat is niet goed!

 • no-profile-image

  Rinda

  Heel herkenbaar, dat had ik vandaag, nee, nu even niet, ik met vallen en opstaan geleerd om nee te zeggen en wat ben ik er blij mee dat ik het nu kan!

  Vandaag extra gewerkt door ziekte, goed voor mijn beurs maar het lijntje was gespannen vandaag, aangezien ik gisteren avonddienst had en er vanmorgen weer stond met een nachtrust van amper vijf uur, tja ik heb echt acht uur slaap nodig als ik een dagdienst moet draaien maar dat zat er voor vandaag dus ff niet in!

 • no-profile-image

  miriam

  dat niet nee kunnen zeggen door ons verpleegkundigen is ook een "probleem" binnen de zorg. dit zorgt er voor dat de dienstlijst toch weer net rond komt onddanks het chronische tekort op de afdeling, dat er bij ziekte toch weer iemand op komt draven ongeacht of die eigenlijk kan of niet ect. voor onze werkgevers een erg fijne eigenschap....voor onszelf echter moeilijk. ik ben van mening dat er veel meer problemen en tekorten in de zorg zichtbaar worden als wij allemaal eens een keer actief nee gaan zeggen.

 • no-profile-image

  Saskia

  Wat is nee moeilijk en eigenlijk niet echt geaccepteerd. Maar wat goed. Zie ook het versje van A.M.G. Smidt. Ik ben lekker stout.
  Heerlijk.

 • no-profile-image

  Annemiek

  Dat nee-zeggen leren we af als we ouder worden, en moet weer herleert worden. Wat heb je veel links met "nee" gevonden :)

Of registreer je om te kunnen reageren.