Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ben jij een goede verpleegkundige?

Wat maakt je tot een goede verpleegkundige? Een diep decolleté of mooie billen in een weinig flatteus uniform? Doorstoeien in overuren, ondanks privéleven en gezin? Kennis van zaken en een antwoord op alle vragen?
Ben jij een goede verpleegkundige?

Als ik een antwoord weet op alle vragen, ben ik dan een kanjer of een vastgeroest stuk pleeg? Als ik elke dag overwerk, ben ik dan trouw of langzaam? En als ik altijd anderen help, ben ik dan een fantastische collega of overspannen straks? Ik weet het, het zijn veel vragen. Het zijn de vragen in mijn hoofd.

Ik lever mijn dochter af bij de peuterspeelzaal en kom een mede-moeder en tevens ex-stagiaire tegen. Het blijkt alweer zeven jaar en twee kinderen later, zegt zij. En of ik nog steeds op ‘de long’ werk. Ja, beken ik. En dan vraag ik mij af wat zij ervan zal denken. We krijgen het over kinderen en hoe het dan gemakkelijk is, als je minder hoeft na te denken of studeren op je werk. Maar is dat de verpleegkundige die ik wil zijn? Ben ik geworden wat ik wilde?

Iemand reageert in Nursing en gruwelt van de taakomschrijving voor de verpleegkundige van het jaar: ‘Iemand die op de dag van haar operatie gewoon werkt of iemand met 3 kinderen, een fulltime-baan en een studie. Ik was zo iemand. Ik werkte me het schompes en iedereen was blij met me. Tot ik afhaakte, omdat ik ruimschoots over mijn grenzen ging.’

Ineens ben ik weer tevreden met mezelf. Ik hoef niet van job naar job te hoppen om mezelf te bewijzen. Ik kan wat ik kan en ik kan het goed. Sommigen weten het beter en organiseren handiger. Anderen kunnen wél vier kinderen combineren met hun baan. Ik doe het chaotisch en vergeetachtig, ben meestal lief voor collega’s. Patiënten krijg ik aan het lachen of huilen, zoals ik zie dat ze dat nodig hebben. Mijn dochter en man zijn best blij met me. En ik ook.

6 reacties

 • no-profile-image

  Denise

  Helemaal mee eens. Ik ben net afgestudeert als verpleegkundige en ja dan komt het er op aan! Er wordt toch het één en ander van je verwacht maar de ervaring is er nog niet...
  Ik doe mijn best en geef mijn grenzen aan. Je kan niet met iedereen vriendjes worden. Het belangrijkste is dat je goed in je vel zit en dat de clienten je werk waarderen en complimenteren. Voor hen doe het, nietwaar?
  De één kan het net weer wat beter weten dan de ander, daar ben je collega's voor toch? Leren van elkaar dan blijft de kwaliteit hoog!

 • no-profile-image

  Rinda

  Doe wat er gedaan moet worden, doe vervolgens wat er mogelijk is dan doe je misschien wel het onmogelijke.

  Ik ben chaotisch heb er mee om leren gaan, wil niet zeggen dat het altijd goed gaat hoor, nee, maar enfin, ik ben tevreden met wie ik ben en ben goed in de omgang met mensen, ik weet verbeteringen aan te dragen, doe mijn best om een "dragende" collega te zijn, en als er iemand is die niet tevreden is, so be it, ik ben een mens geen supernurse!

  BTW leuk stukje om te lezen!

 • no-profile-image

  gerdien brekelmans

  Heerlijk om nog steeds verpleegkundige te zijn.
  Ik ben nu 51 jaar. Werk 24 uur per week.
  Alle diensten. Mijn motto is: Blijf bij in je vak en verander mee!!

 • no-profile-image

  Ellen

  Sandra, gewoon jezelf zijn en jezelf accepteren zoals je bent.Iemand die haar grenzen ziet en aangeeft. Iemand die op de dag van haar operatie gewoon werkt moet écht naar de dokter, is dat nou een voorbeeld?Het gaat erom dat een verpleegkundige haar werk goed doet en er zelf ook nog van geniet het te doen.Als je dit al bij een gezinnetje kunt doen met vreugde, dan ben je schatrijk. En als een andere beweert harder te kunnen en meer.........lekker laten löllen.

 • no-profile-image

  Cindy

  Ik voel het precies zo! Niet vastgeroest, maar gewoon happy met je leven, het specialisme(zodat je goede voorlichting en informatie kunt geven door ervaring) en je gezinnetje!
  En ga lekker door met bloggen, want ik vind het heerlijk om te lezen!

 • no-profile-image

  Irene van mastrigt

  Hallo Sandra
  Heerlijk als je jezelf zo kan voelen: tevreden over jezelf.
  Het accepteren van je sterke en zwakke kanten,ze gebruiken om wat je doet goed te doen en zo dichtbij jezelf blijven in zowel je werk als je prive....Petje af
  Juist dat maakt dat je de mens achter de verpleegkundige ziet en dan .... dan is die verpleegkundige ook een goede verpleegkundige.
  Ik hoop dat je dat gevoel vast kunt houden.Zelf maakt het me heel blij met mijn beroep. Bovendien...wie bepaalt wat "goed"is...in de eerste plaats wijzelf toch..
  groetjes
  Irene

Of registreer je om te kunnen reageren.