Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mijn oma verplegen

Stel, je oma is ter observatie opgenomen bij jou op de stageafdeling. Wil je haar dan verplegen of geef je deze taak liever uit handen?

Zelf zou ik ervoor kiezen haar te verplegen. Dat is voor mijn oma fijn, omdat ze dan een vertrouwd persoon aan haar bed heeft en voor mij is het prettig, omdat ik dan het gevoel heb enige controle te hebben over haar situatie.

Natuurlijk is het onmogelijk om 24 uur per dag met haar bezig zijn, maar je kunt wel proberen dat je tijdens je diensten bij haar op de unit ingepland wordt.

Maar: breng je zelf bij haar het waaknaaldje in of laat je dat liever over aan een ervaren collega? Je voelt je toch competent genoeg hiervoor..of ben je ergens toch wel bang? Bang voor flebitis of bang om haar pijn te doen?

Dit is nou iets wat ik aan een collega zou overlaten. Ik voel me zeker van mijn zaak om bij een patiënt een naaldje in te brengen of venapunctie te doen, maar het idee om in mijn oma te 'prikken' vind ik minder aantrekkelijk. Ik doe haar misschien geen pijn en de kans op flebitis is ook minimaal, maar stel dat het gebeurt? Dat zou ik echt verschrikkelijk vinden.

Heb jij het wel eens meegemaakt dat een familielid bij jou op de afdeling lag? Heb je hem of haar verzorgd of droeg je het over aan je meest ervaren collega?

Suzan Senczuk

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  Joke

  Ik heb mijn moeder tot het eind thuisverpleegt,
  dus zonder dat ik andere te kort deed.
  Voor mij zelf en voor mijn vader geeft dit veel voldoening om zo hier op terug te kijken en het te herbeleven.

 • no-profile-image

  Nel

  Als 1e jaars leerling ziekenverzorgende, werd ik 33 jaar geleden, op de PG afdeling van mijn oma geplaatst. Mijn oma herkende me niet meer, ik vond het geen bezwaar en mijn familie vond het wel leuk dat ik daar werkte.
  Steeds meer, bemerkte ik dat ik loyaal was aan mijn oma. Ik wilde alleen het beste voor haar en dat was niet altijd mogelijk. Mijn oma naar het toilet brengen vond ik gevoelsmatig erg lastig. Ze wilde nooit haar broekje omlaag doen, waardoor het nodig was die handeling over te nemen. Dat vond ik de grens.
  Daarbij werd ik voortdurend door familieleden bevraagd en kon i.v.m. de privacy, regelmatig geen antwoord geven, terwijl ze dat wel van mij verwachtte.
  Ik heb toen overplaatsing aangevraagd en gekregen.
  Momenteel werk ik als verpleegkundige in de psychiatrie, waar familieleden niet op de afdeling worden opgenomen. Een goed zaak vind ik, gezien mijn ervaringen.

 • no-profile-image

  Nel

  Als 1e jaars leerling ziekenverzorgende, werd ik 33 jaar geleden, op de PG afdeling van mijn oma geplaatst. Mijn oma herkende me niet meer, ik vond het geen bezwaar en mijn familie vond het wel leuk dat ik daar werkte.
  Steeds meer, bemerkte ik dat ik loyaal was aan mijn oma. Ik wilde alleen het beste voor haar en dat was niet altijd mogelijk. Mijn oma naar het toilet brengen vond ik gevoelsmatig erg lastig. Ze wilde nooit haar broekje omlaag doen, waardoor het nodig was die handeling over te nemen. Dat vond ik de grens.
  Daarbij werd ik voortdurend door familieleden bevraagd en kon i.v.m. de privacy, regelmatig geen antwoord geven, terwijl ze dat wel van mij verwachtte.
  Ik heb toen overplaatsing aangevraagd en gekregen.
  Momenteel werk ik als verpleegkundige in de psychiatrie, waar familieleden niet op de afdeling worden opgenomen. Een goed zaak vind ik, gezien mijn ervaringen.

 • no-profile-image

  Lisa

  Ik heb de moeder van mijn oma op mijn afdeling gehad.
  Dus mijn overgroot oma.
  Ze werd bij ons opgenomen omdat ze dement was, ze herkende haar eigen familie niet meer en mij dus ook niet.
  Op dat moment (2 jaar geleden)liep ik nog stage op die afdeling, ik vond het toen veel te zwaar om mijn oma te verzorgen, ik kon er niet mee omgaan haar zo te zien.

  Ik denk dat ik nu misschien anders zou reageren, maar toen vond ik het vreselijk en heb daar alleen ontbijt klaargemaakt etc.
  Ik wilde mijn oma absoluut niet naar het toilet brengen ofzo. En dat zou zij ook niet gewild hebben.

 • no-profile-image

  Leana

  Ik zou hier zelf niet voor kiezen. Mijn angst is dat ik de andere klanten die ik heb te kort zou doen en mij niet professioneel zou kunnen opstellen tegen over haar.
  Mijn keuze zou zijn om de extratjes bij haar te bieden en niet de basiszorg. Ik zou haar lekker mee naar buiten nemen en een keer lekker aan tutten onder de douche, buiten werktijd om.
  Het fijne aan dat het op mijn afdeling is zou ik vinden dat ik misschien net even buiten de regeltjes om kleine dingen kan doen...

 • no-profile-image

  Rinda

  Als ik die mogelijkheid zou hebben zou ik zeker mijn eigen oma willen verzorgen, zelf in mijn vrije tijd, helaas leven mijn grootouders niet meer, maar daarvoor in de plaats zijn genoeg ouderen die zorg nodig hebben!

 • no-profile-image

  debby

  toen ik 5 jaar geleden stage liep in het ziekenhuis lag m'n oma ook toevallig op de afdeling voor een staaroperatie.
  m'n collega's lieten mij ervoor kiezen wat ik wilde en wat niet. omkleden vond ik toen nog iets wat je niet deed bij je oma. ik was 2de jaars verpleegkundige. maar haar naar en van de ok halen vond ik wel ok net als de controles doen. m'n oma vond het ook heel prettig een bekend gezicht boven zich. m'n oma haar geheugen was niet al te best maar paar jaar later wist ze nog dat ik daar toen ook was.
  maar iedereen is anders. en het ligt helemaal aan je eigen gevoel of je het wilt of niet. maar als je collega's er maar mee helpen

 • no-profile-image

  Annemiek

  Bij ons is het de regel dat je familieleden niet verpleegt. Je kunt wel meehelpen met een en ander, maar het zal niet "jouw" patient zijn.

 • no-profile-image

  Katleen

  ik heb aan de hand gehad dat mijn opa bij ons op de afdeling was opgenomen. Ik heb toen met ons diensthoofd afgesproken dat ik tijdens mijn schiften voor ander patiënten kamers verantwoordelijk was en liet de zorg van mijn opa over aan mijn collega's

 • no-profile-image

  Angelique

  Mijn persoonlijke mening is dat je te dicht bij je familie staat en in moeilijke situaties misschien niet de juiste beslissing kan nemen. Als er dan iets fout gaat voel je je nog schuldiger dan anders. Ik zou liever de zorg aan een ander over laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.