Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Het echte werk!

Nog maar kort na mijn afstuderen werk ik op de afdeling verloskunde. Ik moet er nog aan wennen dat ik geen student meer ben.

Ik weet nog de eerste keer dat ik alleen in de auto zat, na het behalen van mijn rijbewijs. Voordat ik überhaupt was vertrokken, moest er heel wat gebeuren. De radio moest uit, want anders kon ik me niet concentreren. Ik moest mezelf er nog van overtuigen dat ik echt kon rijden, geloof ik.

Nu ik net begonnen met werken op de afdeling verloskunde, denk ik wel eens terug aan dat moment in de auto. Je bent ‘losgelaten’, studentje af en nu begint het echte werk! Met mijn enthousiasme gaat de nodige onzekerheid gepaard. Er zit geen rijleraar naast me die op de rem trapt als ik het rode stoplicht over het hoofd heb gezien..
Maar aan de andere kant geeft dat ook weer een heerlijk gevoel. Een soort vrijheid. Ik wilde al vanaf mijn vierde levensjaar 'zuster' worden en nu voelt die verantwoordelijkheid heel goed.

Er is alleen weinig tijd om mijn gordel te checken en van 'absolute stilte' is geen sprake op de afdeling verloskunde. Je wordt meegenomen in de flow van het harde werken en nieuwe leersituaties schieten in stroomversnelling aan je voorbij. Ik droom over bevallingen, collega’s en patiënten, waaruit blijkt dat ik nog heel wat te verwerken heb in mijn slaap.

Tijdens mijn hbo-v opleiding had ik wel wat colleges ‘het werkende leven & jij’ willen volgen. Het eerste college met het onderwerp: ‘Hoe verwerk je je werk?’ In de reeks colleges die zouden volgen, komen praktische zaken aan bod, zoals het rooster, vakantiedagen en wat loopt nu het prettigst, schoen of klomp?

Al met al heb je heel wat te verduren als beginnend verpleegkundige. Het gevoel tussen gediplomeerde en student in te hangen speelt soms weer op. Dit merk ik bijvoorbeeld als een patiënt op de bel drukt met hevig bloedverlies. Allereerst wil ik een sprintje trekken naar mijn collega´s; wat te doen? Dan bedenk ik me. Wacht even, ik weet heel goed wat ik moet doen!

Ik geef mezelf de tijd en durf me op te stellen als lerende. En ik denk nog eens terug aan het halen van mijn rijbewijs; je leert het pas echt in de praktijk. Dus blijf niet te lang in de bebouwde kom, maar durf de afslag naar de snelweg te nemen!

Annemart Vos

15 reacties

 • no-profile-image

  renenodeCam

  Credit Help

 • no-profile-image

  book of ra tricks

  Also ich denke dies war eh nur eine Mode

 • no-profile-image

  tumnFurne

  Nice blog check out my arcade site!

  free games

 • no-profile-image

  SpoonnaNaks

  Birthday Supplies

 • no-profile-image

  prummanda

  free games online

 • no-profile-image

  novoline spielautomaten

  Hat jemand eine Idee wie umfassend das verallgemeinerbar ist?

 • no-profile-image

  Stephanie

  Wow Men! She ROCKS!!!! heeel leuk!

  Liefs

 • no-profile-image

  Yvonne

  Heej Annemart wat leuk om te lezen!
  Groetjes Yvonne

 • no-profile-image

  Hanneke

  Wat een herkenbaar verhaal! Ik heb me ook vaak afgevraagd waarom je niet leert hoe je je werk verwerkt. Mooi verhaal!

 • no-profile-image

  Marjolein de Wit

  Wat leuk om met je mee te lezen hoe het je aan het begin van je werkend leven vergaat. En bloggen vereist ook specifieke vaardigheden, ik weet er alles van! Succes, Marjolein

 • no-profile-image

  Aliëtte

  Heel veel succes in je carrière als verpleegkundige en als nieuwe blogger op Nursing.nl! Ik zal je columns met belangstelling lezen.

 • no-profile-image

  Tesse

  Super gaaf! En het leuke is dat ik er ook een beetje bij ben want bovenin zie ik een banner staan van de carrièrebeurs Zorg & Welzijn en die beurs ben ik vandaag aan het voorbereiden. Zo vult ons echte werk elkaar goed aan!

 • no-profile-image

  Nikita

  Ik had ook niet anders van jou verwacht, maar echt een heel leuk verhaal. Mooie metafoor, het behalen van je rijbewijs. Ben trost mart!

 • no-profile-image

  Alieke

  Heel leuk verhaal!! Echt stof voor een column! Ben benieuwd naar de volgende!

 • no-profile-image

  Wencke en Rita

  Annemart je bent een toppertje! Groetjes Rita en Wencke

Of registreer je om te kunnen reageren.