Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoor de wind...

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas!

Gisteravond heb ik bij mijn moeder op de afdeling van het verpleeghuis waar zij woont, Sinterklaas gevierd. De oeroude Hollandse traditie die eind november, begin december duizenden jonge kinderen 's ochtends met spanning naar hun bij de centrale verwarming geparkeerde schoen laat lopen: is Zwarte Piet geweest, en wat zit er in mijn schoen? Ook in het verpleeghuis hoort de knusheid van warme chocolademelk, banketstaaf en cadeautjes met gedichten er bij.

Vroeger trokken we lootjes in de familie, en was het de uitdaging om geheim te houden wie jij getrokken had. Dagenlang je kamer op slot, of je zelfgebouwde surprise verstoppen op zolder. Those were the days!

Zo spectaculair
was het gisteravond niet, maar wel erg knus. Van iedere bewoner van de unit mocht er een familielid aanschuiven aan tafel. Soep, worstenbroodje (tja, daar is het Brabant voor) en koffie. En daarna was er een pakje voor iedere bewoner. Uiteraard gekocht door de familie, en met een gedicht erbij.

Ik heb met verbazing gekeken naar de diversiteit aan cadeautjes en geluisterd naar de gedichten die werden voorgelezen. Wat me nog het meest verbaasde was de bewoner, die feilloos alle drie de coupletten van het Sinterklaaslied 'Zie de maan schijnt door de bomen' wist te zingen. Ik ben al blij als ik de eerste regels ken!

Terwijl buiten de wind
('waaiend door de bomen') voor een gevoelstemperatuur van -15 graden zorgt, krijg ik een warm gevoel als ik terugdenk aan gisteravond. Niet alleen aan de bewoners die een leuke avond hebben gehad, maar ook aan de verzorgenden en de vrijwilligers die bereid waren die extra moeite te doen.

Om met een beperkt budget toch de gezellige sfeer weten te creëren die van oudsher bij een Sinterklaasavond hoort. Om de bewoners weer even dat gevoel van vroeger terug te geven.

Hoe vieren jullie Sinterklaas
in het ziekenhuis of op de verpleegafdeling?

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Frencis Dijkstra

  ik en mijn collega gaan vannacht alle schoenen van patienten en hard werkende collega`s vullen met pepernoten, chocolade letters en manderijnen

  en erbij een gedicht van sint en piet
  zodat iedereen toch nog naast het ziek zijn of omdat je moet werken op deze dag toch nog in de sinterklaas sfeer komt.

  wij vermaken ons niet vannacht wel

  groetjes verpleegkundige uit MC Zuiderzee
  afdeling Cardiologie

 • no-profile-image

  cl

  wij hebben gisteren ook sint gevierd op de afdeling, onze afd. arts was sinterklaas. Fam. had voor vader/moeder/partner een kadootje gekocht ,sommige met gedicht. Lekker chocolademelk en pepernoten erbij, sinterklaasliedjes op de achtergrond, was heel erg gezellig, samen met familie en verzorgenden allemaal liedjes gezongen.de bewoners genoten zichtbaar!

 • no-profile-image

  susanne

  toevallig hebben we gister sinterklaas gehad.
  De clienten hadden lootjes getrokken en konden iets halen van eigen geld.
  Wij als afdeling hebben nog wat cadeautjes gekocht voor iedereen..
  was gezellig

 • no-profile-image

  Anneke

  Op ons team trokken we lootjes en vierden we ergens sinterklaas bij en collega, dit op toerbeurt. Suprise en gedicht waren verplicht! Je kunt het zien als een soort van teambuilding. Gezellig!

 • no-profile-image

  Margaretha

  In het verpleeghuis waar is stage heb gelopen werd door al het personeel, van verpleegkundigen en verzorgenden tot voedingsassistentes en activiteitenbegleiding, een lootje getrokken met de naam van een bewoner, hiervoor moest dan een cadeau'tje worden gekocht en een gedicht worden geschreven. Er leuk idee, jammer dat mijn stage al voorbij is en ik pakjesavond niet kan meemaken!

 • no-profile-image

  marian

  Afgelopen week hebben 2 collega's cadeautjes gekocht voor de patienten in het ziekenhuis. Ik was de gelukkige die in de nachtdienst zat. Samen met mijn collega hebben we Sinterklaasgedichten gegoogled, de cadeau's op naam van de patient gezet, gedicht erbij. Vandaag komt de Sint himself langs op de afdeling, gevolgd door enkele pieten om de cadeau's uit te reiken.
  Best een leuk gebeuren voor de patienten en het personeel!

 • no-profile-image

  annelies

  Op de IC niet. (ook niet personeelsavondje ofzo)
  Kan me ook niet herinneren dat we het in het verpleeghuis deden eigelijk...
  Wel een goed initiatief!!

Of registreer je om te kunnen reageren.