Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Is een familiegesprek altijd nodig?

Verpleegkundigen in Heerenveen zullen wellicht niet blij zijn dat ik weer achter hun schermen kom gluren. Het wordt ook een irritante gewoonte, vind ik, dat ik steeds weer als bezoeker gebruik moet maken van ziekenhuizen.

Maar daar zit ik weer. Naast een bed. Deze keer is een ander familielid de klos. Flink ziek. Mijn ouders hebben al gewaakt, gelukkig herstelt mijn familielid zich enigszins. En dat mag ook wel, zie ik, want hij heeft een flink aantal levenslijnen. Stiekem speur ik langs etiketten. Ik zie lasix, sondevoeding en antibiotica.

Mijn moeder verwondert zich erover dat er sondevoeding is gestart, terwijl dit familielid niet tot overleggen in staat was en hij tot nu toe thuis met een palliatief beleid bekend was. Mijn vader is blij dat zijn familie geen honger hoeft te lijden. Mijn bezorgde moeder beaamt dit, maar had gehoopt op wat overleg.

‘Is er dan geen familiegesprek geweest?’ vraag ik mijn ouders, de eerste contactpersonen. Niks, zegt mijn moeder. Toegegeven, mijn ouders vragen ook nergens naar, maar hoort een verpleegkundige ook niet ongevraagd in informatie te voorzien? Hoe is dat eigenlijk op mijn afdeling?

Starten met sondevoeding bij een comateuze patiënt, wordt bij ons met de familie overlegd. Maar beleid wordt nog niet altijd standaard met naasten kortgesloten. Tja, de wakkere patiënt kan toch zelf zijn beleid doorgeven? Weer eens gewezen op mijn eigen onzorgvuldigheden, vraag ik mij af: hoe doen mijn collega’s dit in andere ziekenhuizen?

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  amanda bos

  Ik vind dat er altijd met de familie, of in ieder geval een contactpersoon overlegd moet worden. Want misschien heeft de patient wensen die hij/zij heeft met hen besproken.

 • no-profile-image

  Audrey Westendorp

  Bij een palliatief beleid of comateuze patient moet er niet alleen overlegd worden over starten met sondevoeding, maar moet men zich ook afvragen of men nog wel geneesmiddelen als antibiotica toe moet dienen.
  Voor het inzetten van een actie zul je je eerst moeten weten welk doel je bij de patient wilt bereiken.
  Als het doel is het lichaam te laten herstellen van een infectie= behandeling, zul je voeding moeten toedienen om dit herstel te bevorderen. Er zal een onderscheid gemaakt moeten worden tussen palliatief beleid en beleid wat erop gericht is om patient te laten herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.