Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

12 mei: dag van de verpleging

Jawel, we vieren weer eens de geboortedag van Florence Nightingale. Honderdnegentig jaar geleden kwam ze ter wereld.

Sinds decennia vieren we op deze dag de Internationale Dag van de Verpleging. Volgens de Wereld Feesten Almanak staat deze dag in het teken van de kwaliteit van zorg en versterking van de beroepstrots. Nou, maak je borst maar nat, verplegend en verzorgend Nederland, want nu gaat het gebeuren!

En dan zoek je online naar al die kwaliteitsverbeteringen en beroepstrots op 12 mei. En wat vind je als eerste?! Premier Balkenende die een kilo waardering heeft gebracht bij verpleegkundigen van het Bronovo Ziekenhuis in den Haag. Op zijn eigen weblog schrijft hij aanwezig te zijn bij de opening van de Dag van de Verpleging…. En hij neemt Sabine mee….

Ongetwijfeld zal het met de beste bedoelingen zijn gebeurd, maar ik zou me rot schamen om met een kilootje chocola de verpleegkundigen uit het 'Koninklijk ziekenhuis' te bedanken voor hun inzet, en op die manier de beroepstrots te versterken. Wat kost dat vandaag de dag, een kilo chocola? Tien, vijftien euro?! Tel daarbij voor het gemak het uurloon van de minister-president bij op en dat van Sabine, en dan zit je wellicht iets boven de honderd euro….

Ik weet het; waardering is niet in geld uit te drukken. Maar veel liever had ik gezien dat Balkenende had aangegeven dat de bezuinigingen in de zorg van de baan zijn. Want levert investeren in de zorg niet meer op dan het kost? Zo wijst een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, uit.
Maar nee, we kunnen het in deze verkiezingstijd doen met een kilootje chocola…

32 reacties

 • no-profile-image

  gerry

  helemaal niets van die dag gemerkt. ik wacht nu op de dag van de thuiszorg. ben benieuwd.

 • no-profile-image

  Yulian

  Helemaal niks van gemerkt

 • no-profile-image

  peer99

  Bij ons ook een rode loper, uitsluitend voor verpleegkundigen waar streng op werd toegezien. De gehele dienst kreeg je de beschikking over een begeleider of begeleidster, dit geheel naar vrije keuze, die je je hele dienst dienstbaar was. De managers deden al onze werkzaamheden. Op het einde kregen we 1000 euro handjecontantje voor ieder jaar in de zorg en een notariele akte dat we na 40 dienstjaren met pensioen konden met behoud van salaris ...
  Daar word ik blij van ... niet van kraaltjes waarmee in de VOC tijd al mensen werden omgekocht.

 • no-profile-image

  bea

  Van de organisatie kregen we allemaal een bloemenbon.
  Verder werd er per locatie iets georganiseerd.
  Bij ons hebben de teamleiders een high tea verzorgd.

 • no-profile-image

  T

  Eh, wij kregen niets. Maar weet je, voor niets gaat de zon op! Ik blijf positief.

 • no-profile-image

  Gavi

  De balkenendenorm was ook bij ons troef: het doosje Merci-chocolade, ook voor de diabetische collega's, waarvoor natuurlijk hartelijke dank, dat wel!

 • no-profile-image

  VPK

  Bij ons in het Gelderse Vallei ziekenhuis in Ede lag ook de rode loper uit in het personeelsrestaurant. Daar stonden een paar gekke gasten die je op de foto zette, deze kon je later op internet bekijken. Ook kreeg je een roos mee. Verder kregen we ieder individueel nog een zakje chocolade met een bon van de HEMA. En last but not least; er was nog de mogelijkheid om je te laten verwennen, massages, voetenbaden, kleurenadvies, make-upadvies, etc.

  Nou als dat niet goed klinkt allemaal:-)

 • no-profile-image

  caro

  De rode loper lag uit,we werden ontvangen door de manager keurig in het pak en kregen een lunch aangeboden. nBovendien kregen we een licht wwarmee florende nightingale de straat mee op ging. Kortom wij zijn niet vergeten en waren blij met de extra aandacht.
  Maar goed het mag ook wel als je bedrijf is vernoemd naar deze zuster nl Florence

 • no-profile-image

  Bram

  Pracht van een webblogbericht.

 • no-profile-image

  Lilian

  Ondanks dat het onze stichting al een poosje financieel niet geweldig gaat kregen we 12,50 per persoon extra voor onze teambuildingpot. Leuk om zelf te kunnen kiezen wat we hiermee kunnen gaan doen en ook nog eens goed om onze nieuwe collega's te leren kennen.

 • no-profile-image

  desiree

  ik wil bij deze mijn unithoofd bedanken voor het geven van het te gekke loesje boekje 'zorgen moet je niet maken maar doen'.
  en waardering voor mijn werk? krijg ik elke dag van mijn patienten!!!!

 • no-profile-image

  Daan

  Dit is de eerste keer dat ik dit meemaakte als eerstejaarstudent en waren er koffiekoeken die normaal 15 min staan maar ze bleven er een tijdje en onbewaakt :p. Wel vonden we het jammer dat van onze campus alleen de eerstejaars dit konden doen want de 2 andere jaren hadden ofwel examens ofwel stage.

 • no-profile-image

  marian

  wij kregen in ons verpleeghuis een gebakje aangeboden,tevens kon je een ontspanningsmassage ondergaan.goed bedacht,helaas was de personele bezetting deze dag zo slecht,we konden niet van de afdeling af,en het gebak moest gehaald exact om 11uur in de recreatiezaal.tevens was er absoluut geen tijd om een massage te ondergaan er was amper tijd om een pauze te nemen.wel kregen we een kalender toch wel leuk er was toch aan de verpleging gedacht.
  mijn zoon loopt stage in een ziekenhuis daar werd niets aan de dag van de verpleging gedaan.

 • no-profile-image

  Ik

  Wij hebben een oranje rugtas gekregen..:(
  Met logo van de stichting.
  Ben ik nou zo ondankbaar of is het echt gewoon
  zonde van het geld?
  Had liever een kadobon gehad voor dat geld.
  Je ziet jezelf toch lopen...

 • no-profile-image

  Ida Toering

  Alle bewoners en personeel die op 12 mei werkten kregen een heerlijk gebakje bij de koffie.En voor de nacht (b)engeltjes stond er zowaar ook een schaal klaar.Maar ja als de helft aan de lijn doet dan hadden ze wellicht beter wat blijvends kunnen geven.Volgend jaar weer een kans.

 • no-profile-image

  roger vanhaverbeke

  geachte,
  Ik zou me rot schamen en dit is weer een typisch voorbeeld van rooms-katholieke barmhartigheid, ik heb nooit in een confessioneel ziekenhuis willen werken, en daar ben ik nog steeds trots op, ik wil beloond worden voor m'n inzet zoals het hoort en niet met een doosje pralines of een gebakje, van deze barmhartigheid kan ik niet leven. In België was het verschil in loon toen ik begon in 1972 tussen een katholiek ziekenhuis en een openbaar ziekenhuis 75 euro per maand en met een veel beter statuut(meer respect, meer vrije dagen en meer vakantie-dagen) en pensioen... en nog steeds, van katholieke nonnen leer je twee zaken, LIEGEN EN BEDRIEGEN....en geen inspraak, gelukkig is aan het verdwijnen maar de confessionele zorg blijft een zielige zorg in België.

 • no-profile-image

  R. Catsburg

  Heel Buurtzorg heeft een prachtig boek gekregen, eigenhandig geschreven door o.a. onze geweldige directeur Jos de Blok, het heet "Menselijkheid boven bureaucratie". Ook aangeboden aan onze M-P Balkenende.

 • no-profile-image

  ik

  een lezing van sofie van de stap met gratis boek!

 • no-profile-image

  joanne

  dag van de verpleging is uitgesteld,(een week,) omdat de meeste mensen, administratie, artsen en andere disiplines die dag vrij waren. In het vooruit zicht staat een gratis warme maaltijd. Jammer voor de verpleegkundige die die dag vrij zijn

 • no-profile-image

  Metha Baron

  Ik werk bij de GGZ friesland en wij kregen een een doosje met een mooie pen en potlood over de post, ik vond het een erg leuke attentie!
  Bij een vorige instelling waar ik 29 jaar heb gewerkt kregen we alleen in de begin jaren een minigebakje, dus ik vond dit hartstikke leuk!

 • no-profile-image

  Marleen

  Het hele ziekenhuis kreeg een minigebakje bij de koffie

 • no-profile-image

  annie

  ik was al blij met een mailtje met "dank je wel op deze dagv an de verpleegkund", en daar eindigde mijn nightinggale dag. een kilootje chocolade, leuk en lekker zou ik zo zeggen

 • no-profile-image

  Floortje

  Een bigshopper, die maar één boodschappenronde meegaat. Ik wordt liever gewaardeerd middels een marktconform salaris.

 • no-profile-image

  Ingrid

  Nou, ik was blij geweest met die bonbons. Er is bij mij in het ziekenhuis een theatergroep geweest die een voorstelling hebben gedaan van 45 min over patiënt-veiligheid. Dus heb je pech als je niet gewerkt hebt of als het te druk op de afdeling was en je er niet naar toe kon.

 • no-profile-image

  willie

  onze zorggroep kreeg een Douglas kadobon in luxe verpakking (met minigeurtje en hartjessleutelhanger). Voor de broeders was er zelfs een aparte 'mannen'-versie.

  Van de Stichting Vrienden van... kregen we ook nog een lekker kookboek!

 • no-profile-image

  wil

  chocolade van 10-15 euro vind ik dan nog wel erg lekker wij kregen een groen lepeltje om een kiwi te kunnen eten
  hoe duur mag het zijn om je zorg collega`s een hart onder de riem te steken

 • no-profile-image

  mad001

  nou ik vind dat het bij jullie allemaal nog ruim gevierd word hoor!
  Bij ons kon er net een puntje gebak bij de AH uit de aanbieding eraf.... Dus tja een lekker setje met een douchefris had ik heeerlijk gevonden! En dus niet iedereen kreeg gebah he! Alleen de mensen die die dag werkte, eigenlijk alleen tijdens de overdracht, dus het kan altijd zuiniger..

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  demissionair premier was ook uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het aanbieden van de petitie die vraagt naar een parlementaire enquete naar het effect van marktwerking in de zorg en de petitie die aangeeft dat er weer ruimte voor betrokkenheid en menselijkheid in de zorg moet komen. Onmeetbaar maar van essentieel belang.
  Er waren tussen de driehonderd en viehonderd mensen van de werkvloer op het Plein, mensen die op deze dag van de verpleging zijn gaan staan voor hun vakinhoud, hun beroepseer en bezieling is de zorg. Zij zijn gaan staan en gaan niet meer zitten, sluit je aan: www.zorgcrisis.info; www.zorggeenmarkt.nl; www.nubasta.nl; zorgtekorten-hyves; www.beroepseer.nl

 • no-profile-image

  Sam

  Wij kregen net als elk jaar een iris cheqeu. Vind beetje afgezaagd. vorig jaar kreeg ik hem zelfs gewoon zo in mijn postvak gemikt.
  Op een stage vroeger mochten we uit kado's zoeken dat was wel heel leuk en werd alles beetje versierd en gedaan lekker gebakje erbij. Je voelde dat het echt een beetje "gevierd" werd.

  Zou het al leuker vinden als je de bovenste reacties bij elkaar doet. Verwensetje met daarin een kaart dat je goud waard bent of iets in die trant. Dat zou echt leuk zijn.

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  demissionair premier was ook uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het aanbieden van de petitie die vraagt naar een parlementaire enquete naar het effect van marktwerking in de zorg en de petitie die aangeeft dat er weer ruimte voor betrokkenheid en menselijkheid in de zorg moet komen. Onmeetbaar maar van essentieel belang.
  Er waren tussen de driehonderd en viehonderd mensen van de werkvloer op het Plein, mensen die op deze dag van de verpleging zijn gaan staan voor hun vakinhoud, hun beroepseer en bezieling is de zorg. Zij zijn gaan staan en gaan niet meer zitten, sluit je aan: www.zorgcrisis.info

 • no-profile-image

  Marlene Schippers

  Wij hebben een heerlijk verwen setje gekregen met kleine potjes badschuim, een eeltverwijderaar (die ben ik zeker wel nodig de laatste tijd haha :P) en een spons. Over het algemeen wel lekker! :)

 • no-profile-image

  M.

  Ach, wij hebben een kaartje gekregen van onze werkgever. ´Je bent goud waard´ het goud was alleen niet bijgevoegd. Snap dat het om het idee gaat, maar imo is het met alle bonussen ect. in andere beroepsgroepen een beetje een treurig gebaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.