Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Presentatie geven, eng of uitdaging?

Volgende week heb ik mijn eindpresentatie. Spannend vind ik het. En dat is neutraal bedoeld. Ik ben blij dat ik mijn project mag presenteren en benieuwd hoe erop gereageerd gaat worden. Maar wat ben ik blij als het allemaal achter de rug is.

Tijdens de opleiding hebben we heel wat presentaties moeten geven. Op school, op stage, voor een klasje met mensen en zelfs voor een hele collegezaal. Mijn eindpresentatie is voor een man of 8, schat ik. Dat valt wel mee, toch? Maar het is wel mijn eindpresentatie. Tot in elke detail moet ik mijn project kunnen toelichten. Elke vraag of onduidelijkheid moet ik kunnen oplossen, althans zo voelt het.

Nerveus ben ik, enthousiast ook, benieuwd, gedreven, maar vooral blij. Want de eindpresentatie betekent dat ik afstudeer. Over een week al.

Deze allerbelangrijkste presentatie uit de opleiding zal ik me altijd herinneren. Maar aan de andere kant. Het gaat toch om de hele opleiding. Ik studeer af, omdat ik de hele opleiding mijn best heb gedaan.
En de hele opleiding heb ik de kans gehad om presentaties te oefenen om woensdag, de grote dag, te laten zien dat ik kan presenteren.

Wat vind jij van presentaties geven? Heb je dagen van tevoren slapeloze nachten of doet het je niets?

Suzan Senczuk

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Jan Zenuw

  Ik heb er zelf ook stevig mee geworsteld. Maar heb een cursus gevolgd om minder zenuwachtig en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit heeft mij enorm geholpen met bijvoorbeeld eindpresentaties

 • no-profile-image

  fen

  ik moet volgende week donderdag een beeldverslag en een plan van aanpak presenteren en daar kan ik nu al van wakker liggen het is voor een examen dus brrrrrr niks voor mij

 • no-profile-image

  Joyce

  Presentaties geven: HEERLIJK! Gewoon jezelf goed voorbereiden: dat maakt je een stuk zekerder! JIJ bent de expert die daar staat en mocht men lastige vragen stellen dan kun je je er altijd prima uitredden met 'daar kan ik nu even geen antwoord op geven, maar ik zoek het graag even voor je op straks'. En als je al nerveus wordt van al die starende ogen naar je: niet naar de mensen kijken, maar kijk nét over ze heen! Succes mensen, iedereeeeen kan dit!
  PS: draag altijd zwart, dan zie je die eventuele klotsende oksels niet ;)

 • no-profile-image

  Fiona

  ik moet donderdag een presentatie geven, ondanks een goede voorbereiding toch wel erg zenuwachtig, dit is ook een examenopdracht
  jij veel succes

 • no-profile-image

  carola

  hou op schei uit, ik moet mijn eindpresentatie morgen (31-05) geven, voor iemand als ik met faalangst een nachtmerrie, gelukkig kreeg ik van mijn buurman die accupuntuur doet een naaltje in mijn oor daar moet ik steeds als ik zenuwachtig wordt in knijpen, hopen dat het helpt

 • no-profile-image

  marjolein

  Ik heb over 2 weken mijn eindpresentatie en ben ook erg zenuwachtig en heb last van een rood hoofd hi,hi.
  Maar het is ook wel weer super leuk om de opleiding af te ronden.En met een half uur is het weer voorbij.
  Dus voor iedereen die gaat presenteren.
  Heel veel succes en we kunnen het!

 • no-profile-image

  puck

  De voorbereidingen vind ik leuk. Al dat uitzoeken, alles tot een beknopt maar logisch geheel maken. Heerlijk. Maar voor een groep staan............ Nee dank je. Dat mag een ander doen. Altijd een rode kop, hartslag van 200 en nog wat, bloeddruk van hier tot Tokyo. Als het niet anders kan dan moet het maar, maar het liefst pas ik hiervoor.

 • no-profile-image

  jellebel

  Over 2 weken heb ik mijn afstudeer statement. Ben erg zenuwachtig en gespannen, maar je maakt je vaak van te voren al erg druk. Terwijl het best wel mee valt, denk ik.

 • no-profile-image

  Nelleke

  Ik heb vandaag mijn eind themabijeenkomst gegeven en ik moet zeggen.. ik was echt nerveus!
  Maar ja na een half uur is alles weer voorbij en is het allemaal weer achter de rug.
  Succes hé

Of registreer je om te kunnen reageren.