Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoe trouw houd jij je aan het beroepsgeheim?

Plots zie ik op Nursing.nl dat het medisch beroepsgeheim dagelijks wordt geschonden. Artsen en verpleegkundigen praten bij de balie op de afdeling over opgenomen patiënten. Verzekeringsmaatschappijen vragen om medische informatie bij declaraties van artsen. Medische gegevens worden soms bij het oud vuil neergezet.

Zelf heb ik er ook moeite mee om alles 'geheim' te houden. Tijdens de cursussen die ik geef op het gebied van palliatieve zorg is het heel gemakkelijk om uit je talloze praktijkvoorbeelden te putten. En soms geef je dan bij dat voorbeeld iets teveel informatie weg waardoor het wat gemakkelijker wordt om gebeurtenissen en personen aan elkaar te linken.

Kijk, als ik het heb over de toenmalige minister uit Indonesië die in het ziekenhuis waar ik in de vorige eeuw werkte, was opgenomen, dan is dat wel terug te leiden. Daarom vertel je dan ook niks over die persoon.

Soms helpt het om leeftijden, geslacht, woonplaats e.d. te veranderen, zodat de waarde van het voorbeeld voor je cursisten bewaard blijft. Maar goed, je hoofd loopt regelmatig vol met allerlei informatie die je geheim moet houden (of waarvan je het vertrouwelijke karakter moet begrijpen). En soms schiet er dan eens wat tussen door. Of vind je het erg moeilijk om er niets over te zeggen.

Gelukkig ben ik nog nooit met het beroepsgeheim in de fout gegaan. En ik hoop dat tot mijn pensioen vol te  houden. Maar hoe reëel is het om die volledige geheimhouding vandaag de dag nog te eisen. Als bijvoorbeeld de patiënten hun Facebook vol zetten met die details, of in 140 Twittertekens hun medisch leed op het internet bloot geven?

Als we toch alles overhoop aan het gooien zijn, dan ook het absolute beroepsgeheim maar bij het grofvuil?!

Jos Kaldenhoven is verpleegkundige in een VVT-team | Twitter: @broederjos 

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  els

  ik vind dan ook de vragen van het CIZ soms heel vervelend; de medische informatie horen ze m.i. van een huisarts of client te vragen en niet van mij als vp. bovendien erg omslachtig omdat ik dan weer toestemming van een client moet hebben om het bij de arts weg te halen omdat ciz het wil weten, terwijl verpleegkundige diagnose zorgvraagbepalend is en niet de medische.

 • no-profile-image

  m

  Iets om over na te denken in deze tijd en werkzaam in een team waar helaas ook soms persoonlijke informatie bij de verkeerde personen terrecht komt.
  Ik houd mezelf maar voor, wat de client zelf wil vertellen (aan wie en vooral hoe, facebook bv.) is geheel zijn eigen keuze, maar via mij zullen ze niks te horen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.