Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Voorlichting geven is leuk

Op mijn stage komt het regelmatig voor dat ik een voorlichting (GVO) moet geven over een onderzoek of bijvoorbeeld een operatie die een patiënt moet ondergaan. Voorlichting geven is iets wat ik graag doe.
Voorlichting geven is leuk

De theorie werd op school al vrij vroeg behandeld in de opleiding. Zo werden de verschillende vormen van preventie behandeld en voerde je verschillende rollenspellen uit als verpleegkundige die een GVO moet geven. Ik vind het een goede zaak van mijn school dat ze dit al vrij vroeg hebben behandeld, want het komt regelmatig voor dat je op stage voorlichting geeft. Soms bewust, maar ook wel eens onbewust.

Op dit moment loop ik nog stage op de afdeling orthopedie, interne geneeskunde en short-stay. Gezondheidsvoorlichting komt hier vaak voor. Om een goede voorlichting te geven heb je natuurlijk ook kennis van het desbetreffende onderzoek/operatie nodig. Veel informatie kun je al halen uit protocollen op de afdeling. Patiëntenfolders vond ik vorig jaar als tweedejaars ook een fijn hulpmiddel (in combinatie met eigen kennis) om voorlichting te geven. Onderzoeken en operaties bijwonen geven je ook een ruimer inzicht in wat er precies gaat gebeuren. Dit wil ik dan ook aan alle ziekenhuisstagiaires aanraden.

Een belangrijk doel van de voorlichting is uiteraard het bevorderen van de gezondheid. Als ik een patiënt met ontslag stuur wil ik graag dat hij er een gezonde levensstijl aan overhoudt. Daarom probeer ik mijn voorlichting ook zo te vormen dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid bij de patiënt zelf ligt (voor zover dat kan uiteraard). Ik neem er in ieder geval de tijd voor.

Mijn voorlichting is te kenmerken als interactief. Mijn doel is niet om een verhaal te vertellen, mijn doel is om kennis over te brengen. Zo stel ik zelf ook vragen aan mijn patiënten en laat ik ze het antwoord zelf vinden. Patiënten die geopereerd zijn aan de heup (total hip) moeten aan de geopereerde zijde uit bed stappen bijvoorbeeld. In plaats van het direct te vertellen houd ik het interactief met waarom-vragen en vul ik de gegeven antwoorden aan.

Geregeld krijg ik te horen dat patiënten mijn manier van voorlichting prettig vinden. Ik vind het zelf ook leuk om te doen, dus dat geeft mij een dubbel goed gevoel!

Hoe pak jij een voorlichting aan?

Quinten Manuel is derdejaars mbo-vMeer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hade

    He Quinten, klinkt goed. Volgens mij is dat helemaal je ding. ;) heb je al veel operatie's bij kunnen wonen?

Of registreer je om te kunnen reageren.