Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Heb ik op internet opgezocht

'Dat weet ik, want ik heb het op internet opgezocht!' Met enige regelmaat laat - de familie van - mijn cliënt weten dat er actief is gezocht naar meer kennis over het ziektebeeld.
Heb ik op internet opgezocht

Gisteravond nog in mijn dienst, vertelde ik de familie wat een Cheyne Stokes ademhaling in de terminale fase inhoudt. De schoondochter vertelde het al te weten. Na even doorvragen van mijn kant, vertelde mevrouw: 'Als mijn schoonvader niet zo ziek was, dan kon nog zo'n ondersteuningsapparaat geregeld worden, toch?' De zoektocht had haar bij de slaapapneu en de therapie gebracht…

Ik moest even terugdenken aan mijn opleiding. Om kennis paraat te hebben, had ik een klein klappertje, dat in de zak mijn uniformjas paste. Daarin had ik allerlei wetenswaardigheden keurig op alfabet gerangschikt opgeschreven, zodat ik het kon opzoeken als ik iets niet wist.  Later werd het mapje vervangen door kleine handboekjes zoals Klinische pediatrie. Nu niet meer te verkrijgen, maar ik heb het verfomfaaide exemplaar nog wel in de boekenkast staan.

Tegenwoordig heb ik wat meer parate kennis opgedaan, maar ik maak ook steeds meer gebruik van mijn iPad om de protocollen en richtlijnen te raadplegen. Zo zijn de richtlijnen rondom palliatieve zorg allemaal terug te vinden op Pallialine en daar ook te downloaden.

Daarnaast heb ik menig cliënt kunnen laten zien hoe het een en ander anatomisch in elkaar steekt door bijvoorbeeld animaties te laten zien van het hart, de darmen, de spieren. Het farmacotherapeutisch kompas biedt me ook veel informatie over medicijnen en bijwerkingen.

De apps zijn niet aan te slepen, alhoewel ik weinig tot geen echt goede verpleegkundige apps in het Nederlands heb kunnen vinden. De Nursing calculator is er natuurlijk eentje die wel goed bruikbaar is. In de Engelse taal heb je al veel meer mogelijkheden, maar die apps zijn vaak niet toepasbaar op de Nederlandse situatie.

We leven echt in een tijdperk waarin we volgestampt worden met informatie. Vaak een overdosis aan kennis, die niet altijd van toepassing is, zoals bij de situatie gisteravond. Hoe controleer je nou of dat wat op het web te vinden is, ook klopt?

Want - net zoals in de krant of op TV - niet alles wat je vindt op het web, klopt.
Op welke manier houd jij je kennis up to date?

2 reacties

 • Jorn Vos

  Altijd een boekje op zak met de belangrijke informatie.
  Er zijn inderdaad veel apps te vinden en een aantal bruikbare.
  Vind het alleen nog steeds raar om bij de patiënt een telefoon te pakken en iets op te zoeken. Wat vinden jullie kan dit of niet?

 • Jorn Vos

  Altijd een boekje op zak met de belangrijke informatie.
  Er zijn inderdaad veel apps te vinden en een aantal bruikbare.
  Vind het alleen nog steeds raar om bij de patiënt een telefoon te pakken en iets op te zoeken. Wat vinden jullie kan dit of niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.