Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Jos: 'Goed dat het verpleegkundig uniform wit is'

Jos vroeg zich wel eens af waarom het uniform van een verpleegkundige wit is. Dankzij een 'kleurencursus' is het ineens duidelijk!
Blog Jos: 'Goed dat het verpleegkundig uniform wit is'
Foto: Stockexchange

Waarom is het uniform van verpleegkundigen meestal wit? Een simpel antwoord kan zijn, dat wit hygiëne en 'schoon zijn' benadrukt.

Nou is wit een van de meest milieuonvriendelijke kleuren die er bestaat voor een uniform.

Van de week kwam ik tijdens een scholingsdag van de ondernemingsraad van mijn werkgever achter een mogelijk heel andere reden. We behandelden de theorie over het Denken over veranderen in Vijf kleuren van De Caluwé. Niet zo diepgravend, want de theorie vraagt wel wat meer dan een uurtje of twee. Toch ben ik er nu achter dat wit echt bij de verpleegkundigen hoort.

Waarom? In deze theorie bestaan er vijf kleuren (okee, wit is formeel geen kleur maar een samenstelling van kleuren, maar toch), variërend van blauw tot wit. De logica van de kleur blauw is dat de uitkomst van tevoren vast staat, goed is te omschrijven en te garanderen. De blauwdruk staat voor het van tevoren gemaakte ontwerp/tekening, die vervolgens wordt geïmplementeerd of gerealiseerd.

De logica achter de 'kleur' wit: het omvat alle kleuren en vertegenwoordigt de zelforganisatie en het evolutie denken. Wit biedt de meeste ruimte voor invulling: alles is nog open.

Ik zal jullie niet vermoeien met de andere kleuren. Die moet je zelf maar eens opzoeken. Wij zijn er bij de ondernemingsraad intussen wel uit dat de beste weg is dat ons handelen wit is ingekleurd, begrensd door blauwe piketpaaltjes, en dat we beleid via de gele weg willen behandelen.

En past wit dan niet prachtig bij onze beroepsgroep? Per slot van rekening gaan we uit van de wil en wens en de 'natuurlijke weg' van de mens zelf. Wij gebruiken in ons werk de eigen energie van onze cliënten. Ons werk is complex en dynamisch en dat zien wij maar al te goed. Kortom, wit, wit, wit!

Ligt daar dan misschien ook de reden waarom wij zo protesteren tegen de strakke regels vanuit Den Haag? Zijn die niet uitgesproken blauw van aard? Een uitgesproken blauw kenmerk is dat er een goed stappenplan is, dat die stappen goed gemonitord worden en dat alles zoveel mogelijk stabiel en beheersbaar blijft.

Het wordt hoog tijd dat we kleur bekennen. Wij willen in de zorg gewoon wit zijn en wit blijven. Alle regels van bovenaf maken dat erg moeilijk, zeker als ze blauw gekleurd zijn!

Ook Hugo blogde al eens over het uniform. 'We dragen het omwille van hygiëne en het maakt ons herkenbaar als professional. Maar het uniform staat symbool voor zoveel meer'. Lees meer>>>

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Joost. Boogaard

  Wit werd helaas niet als huiselijk gezien. Daarom een blauw uniform welke ik nu met geheel andere ogen bekijk ;). Hoewel ik blauw ben streef ik wit na :P

 • Lut D'Hont

  Ik heb de indruk dat je het effect van kleuren op de mens toch niet helemaal beet hebt als je zweert bij wit…….

 • Nurse Nynke

  Wat voor kleur mijn scrubs/uniform is maakt me eigenlijk niet heel veel uit, zolang ik maar niet in 'eigen kleding' hoef te werken vind ik al veel prima..

 • W Spier

  Wit is verschrikkelijk als je wat zwaarder bent zoals ik. Ik weiger het dan ook te dragen want dan lijk ik wel een kamerolifant.

 • no-profile-image

  T.M. Dekker

  Helaas staat wit mij niet, zie er altijd erg bleek en vermoied uit in wit, zou liever scrubs met meer kleur dragen;)

Of registreer je om te kunnen reageren.