Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Jos: 'Een mooi gebaar'

Voor zijn werk komt Jos bij allerlei mensen thuis. Dat stelt hem soms voor verrassingen.
<p>Gebarentaal: een basiscursus doet wonderen.</p>
Gebarentaal: een basiscursus doet wonderen. - Foto: Stockexchange

De organisatie waar ik actief voor ben als verpleegkundige, heeft een aantal werkende principes. Een daarvan is: 'Wie ontmoet ik vandaag?. Nou is mijn werk als lid van het Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team nooit standaard. De planning van een werkdag kan regelmatig compleet wijzigen door aanbod van nieuwe cliënten. Ook een overlijden of een calamiteit als een subcutaan lopend infuus zorgen er vaak voor, dat je aan het einde van de werkdag denkt: 'Hm, het is toch weer anders gelopen dan gedacht.' En dat is niet erg, sterker nog: dat is een van de charmes van mijn beroep!

Je kunt je dus soms voorbereiden op wie je ontmoet  maar vaak ook niet. Zo kwam ik enkele weken geleden bij een cliënt die een morfinepompje heeft. Ik kom er voor de eerste keer. De cliënt ligt in het bed voor het raam. Op de bank de dochter en een jongetje van een jaar of zes, gestoken in een Feyenoord trainingspak. Hij is druk in de weer met een iPad. Ik ben gewend om me altijd voor te stellen aan iedereen, dus ook aan kinderen. Ik steek mijn hand uit naar de jongen en ik zie plots dat hij een gehoorapparaat in heeft. Het schiet door mij heen: doof of slechthorend? Ik ken gelukkig een paar gebaren, en gebaar 'goedemorgen' naar hem. Vervolgens wijs ik naar mezelf en maak het gebaar voor 'Jos'. Hij kijkt blij verrast op naar mij en vervolgens naar zijn moeder, die ook verrast reageert: 'Hij kent gebarentaal!' Ik gebaar daarna dat ik gebarentaal erg moeilijk vind en spreek verder met zijn moeder, die het weer 'vertaalt' naar haar zoon.

Blogs uit de wijk

Jos werkt in een VTT team, Nicole Gardenier is wijkverpleegkundige. Lees haar blogs hier >>>

Het gebaren van namen kan op twee manieren: je kunt de naam spellen met handsignalen of je zoekt een typerend kenmerk op voor de persoon. Bij mij is dat mijn baard. Bij de jongen is dat de eerste letter van zijn naam gevolgd door een opgestoken duim, omdat hij dat vroeger altijd gebruikte als gebaar om aan te geven dat het goed ging.

Hoe kom ik aan die kennis? Niet omdat ik in mijn omgeving mensen ken die doof of slechthorend zijn. Ik volg op Facebook de pagina Het Gebaar van de dag. In mijn verleden als kinderverpleegkundige heb ik ooit - omdat er enkele patiëntjes waren die doof waren - een basiscursus gebarentaal gevolgd.

Mocht je meer willen weten over gebarentaal: er is een handige app beschikbaar voor Android. Op de website www.gebarencentrum.nl lees je nog veel meer.

Toch leuk, die onverwachte ontmoetingen!

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Ziska van Gulijk

    Dank je wel Jos. Ben blij met deze blog van je!
    Als slechthorende oudverpleegkundige ervaar ik ook hoe fijn het is om als mens met elkaar te kunnen communiceren Vriendelijke groet Ziska


Of registreer je om te kunnen reageren.