Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Renée: 'Afkrtngn. i.d. zorg'

Het medisch vakjargon was nog tot daar aan toe, maar al die afkortingen kostten Renée heel wat hoofdbrekens. Inmiddels bedenkt ze ze zelf.
Blog Renée: 'Afkrtngn. i.d. zorg'
Foto: PhotoXpress

Afkortingen in de zorg. Het is een vak op zich. Voordat ik aan deze opleiding begon, verwachtte ik dat ik in de loop van de tijd zou beschikken over de medische terminologie en over het nodige vakjargon. Ondertussen weet ik wel beter. Het zijn niet alleen de terminologie en de Latijnse namen die  ik leer, maar ik leer een heel nieuwe taal. Een taal vol afkortingen. En er komen iedere dag meer en meer bij.

Wanneer je als 'leek' luistert naar twee verpleegkundigen die even hun dag doornemen, kan ik me voorstellen dat je het bijna niet kan volgen met al het vakjargon en de afkortingen die worden gebruikt. Ten eerste, een OK staat toch gewoon voor operatiekamer? Waarom is het dan de normaalste zaak van de wereld om minstens 10 keer per dag te spreken over een patiënt die een rug-OK heeft gehad? Een rugoperatiekamer... Dat slaat eigenlijk nergens op! Waarom noemen we een operatie niet gewoon een O? Misschien omdat het dan te veel verward kan worden met de bloedgroep?

Ook blogger Sandra schreef al eens een taalblog. Zij verzamelde grappige uitspraken van patiënten en collega's. 'Ik moet nog even twee mensen afmaken en dan kom ik eraan.'
Lees meer grappige uitspraken>>>

Uiteraard kende ik, voordat ik de taal der afkortingen leerde, al een aantal woorden: EHBO, MRI, SEH, CT en IC. Eitje! En na het eerste jaar sprak ik de afkortingen van de vitale functies ook vloeiend: AF, HF of P, RR, T, sat. Geen probleem. Maar ik leer iedere dag weer nieuwe afkortingen die mij verbazen. Zo heeft PEARL voor mij nooit meer de betekenis 'parel', maar wel pupils equal and reactive to light. Ik schrok zelfs een beetje toen ik in het diagnostisch verslag r.i.p. achter de naam van een patiënt zag staan. En nee, dit betekent dus niet dat de patiënt in vrede mag rusten, maar dat er sprake is van een 'ruimte innemend proces'. Oh ja.. En ik kan me goed voorstellen dat menig patiënt er raar van opkijkt als er bij hem gesproken wordt over MOF, wat niets meer en niets minder betekent dan multi organ failure (iets wat je beter ook niet kan hebben, trouwens).

Afkortingen komen in alle onderdelen van het vak voor. In ziektebeelden: ALS, COPD, ARDS, ADHD, etc. Bij hulpmiddelen, om de status van een patiënt weer te geven: SBAR, EWS, AMPLE, ABCDE, SCEGS, EMV (wat praktisch ook de CGS is). En in het algemeen om bepaalde termen wat makkelijker te maken. Maar hoe makkelijk is het om AP ergens te gebruiken als AP op zich al 8 verschillende betekenissen heeft? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een aantal heb opgezocht: angina pectoris, acute patiënt, actie-potentiaal, arteria-pulmonalisdruk, antipsychoticum. En dit zijn alleen nog maar de woorden waarvan ik de betekenis wist...

Waar loopt Renée zoal tegenaan tijdens haar opleiding? Vorige maand schreef ze nog over dr. Google. Lees hier haar vorige blog>>>

Ja, het is me wat om deel uit te maken van een wereld waar LP niet per se 'langspeelplaat' betekent, maar lumbaalpunctie. En waar ik leer uit het POB (praktijk opleidingsboek) en in actie moet komen bij een patiënt met POB (pijn op de borst). En vanaf nu komt er een nieuwe afkorting bij. Ik heb er zelf namelijk ook eentje verzonnen:

T.d.v.b! (Tot de volgende blog!)

Herken jij het verhaal van Renée en heb jij ook voorbeelden van afkortingen met meerdere betekenissen? Reageer dan hier!

Gerelateerde tags

18 reacties

 • Liz

  GB Geen bijzonderheden. (geen belangstelling ;)

  DM diabetes mellitus

  vag bdz altijd een favoriet

  SOAP

 • BZ van B

  en wat te denken van: SPC (suprapubiscatheter), CAD (catheter à demeure, oftewel verblijfscatheter), EHA (eigen huisarts), podb (pijn op de borst), TIA (Transient Ischaemic Attack), CVA (cerebraal vasculair accident), MDO (multidisciplinair overleg), PB (persoonlijk begeleider), PCM (paracetamol), ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen), BD (bereikbaarheidsdienst), CP (contactpersoon), TEK (therapeutische elastische kous), ACT (ambulante compressietherapie), CS (corticosteroïd), enz. enz. Er komt geen eind aan! Met vr.gr. CP;)

 • e prinsen

  PCM (paracetamol)

 • Rt Van de Water

  Oeps al genoemd ;-)

 • Rt Van de Water

  NPO :neuropsychologisch onderzoek of niets per os ?

 • Gt belang

  Ja het is gewoon dus waar maak je je druk om. Daar kom je van zelf in. Verwarrend kunnen sommige afkortingen wel zijn. Ook misleidend. Zo staat HT voor hypertensie(of hypotensie) maar kan ook hypothyreoïdie (of hyperthyreoïdie) betekenen. Dat vind ik dan minder. Nog zo een. IBD kan inflammatoire bowel disease (darmziekte) zijn maaar ook ook inbewaring stelling. Of zoals eerder gezegd met AP voor anus pretenaturalis (het woord dat mijn zoon zo leuk vond toen ik allerlei afkortingen uit mijn werk ging opnoemen) maar kan ook angina pectoris zijn.
  Ja meer afkortingen, VP = vena punctie. NPO is niets per os. CAD is cather a demeure. En deze vind ik wel bijzonder. AAA aneurisma aorta abdominalis . Maar dan heb je ook AAAA wat aneurisma aorta abdominalis acuta betekent. LVF =linker ventrikel functie. ECG is elektrocardiogram en EEG elektro-encephalografie. PPD In de psychiatrie en kinderhuizen had je bijv. PPD wat pervasieve ontwikkelings stoornis betekende. Of DSM IV is diagnostisch staticalcal manuel of mental disorders. Zo kun je heeel lang doorgaan. Soms grappig, soms verwarrend.

 • Ria Snoek

  Mijn hoofdzuster vroeger in het ziekenhuis (ik was nog ll = leerling) vocht al tegen afkortingen! Omdat het niet duidelijk is.
  Maar onze dossiers in de thuiszorg staan vol mat ha (huisarst) ZH (ziekenhuis) enz ...

 • K van der Veen

  Zo heb je op afdeling cardiologie MI, daarbij vroeg ik altijd is dit een myocard infarct of een mitralisklep insufficientie? En geef je groot gelijk de afkortingen het is enorm!

 • Somatiek Hof te Berkel

  AF staat niet voor ademhalingfrequentie maar AHF. ;) 

 • Othmar Verveer

  Voorkom problemen en wees duidelijk
  Van artsen verwachten we dat ze duidelijk schrijven

 • Lisa van der Kleij

  AF = behalve inderdaad ademfrequentie en atriumfibrilleren soms ook nog wel eens atriumflutter. Tsja, welke wordt er dan bedoeld?

 • Vera Aberkrom

  AP = anus prenaturalis op de maagdarmchirurgie en inderdaad Angina Pectoris op de cardiologie. 
  en arme patiënt die voor neuropsychologisch onderzoek kwam en uitgehongerd naar huis ging! 

 • Tina Dekker

  AF = ademfrequentie/atriumfibrilleren
  MI = myocardinfact/mitralisklepinsufficientie

 • Hilda Hessel

  UP   urineproductie..

 • Marije Troch

  Wij hadden een patiënt die niks te eten kreeg omdat er NPO stond, maar dat was dus niet niks per os, maar neuropsychologisch onderzoek 

 • Jacqueline de Noorbergen


  Bijzonder goede blog! dus :-)

 • Jacqueline de Noorbergen


  B.G.B :-)

 • H.G. Koopman

  Wat denk je van : inf? Infuus, infarct, infectie. 

Of registreer je om te kunnen reageren.