Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Selma in Suriname: ‘Zo veel collega's!'

Selma zag reikhalzend uit naar haar stage in Suriname. En het valt niet tegen. Ja, de hitte is zwaar, maar het werktempo niet. Verwonderd kijkt ze om zich heen, en geniet.
surinam.png
Foto: Wikipedia

Ik krab aan de muggenbult op mijn arm. Of het door de jeuk komt of om mezelf een houding te geven, dat weet ik niet. Ik voel dat ik het warm heb, het is hier elke dag tussen de 32 en 40 graden. Er is op de afdeling geen airco, alleen in de kleine kamers. Daar mag de airco vanaf 1 uur ’s middags pas aan. Zenuwachtig sta ik in de zusterpost, ik verbaas me iedere dag weer over de hoeveelheid personeel. De eerste twee weken hadden we 14 patiënten met 23 ‘zusters’, zoals ze de verpleegkundigen hier noemen.

De cultuurverschillen merk ik op mijn stage meer dan tijdens mijn vrije tijd. Ik moet spreken met ‘Ja, zuster’ en ‘Nee, zuster’. Spreek altijd met twee woorden en als ik door de wandelgangen van het ziekenhuis loop, is het hier normaal om iedereen te groeten. Als het dan om 10 uur bezoektijd is en ik door de gangen loop, word ik soms gek van dat ge-‘goedemorgen’. Dat bezoek verbaasde me trouwens; op de eerste dag liep ik rond 10 uur door de gangen van het ziekenhuis. Ik loop de hoek om en zie een stoet aan Hindoestanen, Chinezen, Surinamers en Javanen die mij tegemoet lopen. Ik kijk achter me; is er iets aan de hand wat ik niet zie, waardoor er zoveel mensen zijn? Dan besef ik dat het bezoektijd is, en dat in Suriname letterlijk de gehele familie elke dag meegaat. Mooi om te zien, en zo anders dan in Nederland.

Ervaren hoe het is om te wonen en werken op de Antillen of in Zwitserland? Kom op de Nursing Experience op 6 en 7 december naar de workshop ‘Carrièrekansen in het buitenland’. Collega’s die je voorgingen laten je een glimp zien van hun belevenissen.

Het looptempo ligt laag. Heel laag. Waar ik in mijn afgelopen stage voor mijn gevoel de hele dag aan het rennen was, kan ik hier relaxt lopen zonder dat ik er raar op aangekeken wordt. Ik wil net aan mijn tweede halve liter water beginnen als de zuster komt. ‘’Zuster Koedood, mevrouw van kamer 2 heeft haar katheter er weer uitgetrokken, bind jij haar even vast aan het bed. ‘’ Het was geen vraag, maar een mededeling. Verbaasd over deze communicatie in continue gebiedende wijs, loop ik naar de betreffende kamer toe. Mevrouw heeft een heupfractuur en is wat verward. Ik loop terug naar de zusterpost. ‘’Zuster’’, vraag ik, ‘’is er ook een protocol om mensen vast te binden?’’ De zuster pakt een enorm dik boek. Ik maak het open en kijk naar de data van de protocollen. Het protocollenboek is geschreven met een typemachine, onderaan de bladzijde staat het jaar waaruit het boek stamt: 1983. Toen was mijn moeder 19, net zoals ik nu.

Een beetje weemoedig loop ik terug naar kamer 2. Ik pak een soort lang verband, zoals er in het protocol stond, en maak mevrouw haar pols vast aan het bed. Ik doe het zachtjes en niet te strak. Mevrouw kijkt me verward en met haar grote bruine ogen onschuldig aan. Ik kijk net zo verward terug. Ik voel me soms zo ontzettend vreemd in dit grote, mooie land in Zuid-Amerika, waar ik in mijn eentje naartoe ben gereisd en alles anders is. Ik blijf nog even bij mevrouw zitten totdat zij weer rustig is. Ze probeert me aan te raken, maar haar armen zitten vast. ‘’Bedankt, zuster,’’ zegt ze. ‘’In Nederland gaat dat wel anders, hè.’’ 

Ook blogger Marjolein werd tijdens haar stage in Suriname geconfronteerd met cultuurverschillen. Haar advies om hiermee om te gaan? ‘Zet je Nederlandse bril af.’ Lees meer >>

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.

Nursing is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden