Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Selma: 'Op stage naar Suriname!'

Selma gaat in het buitenland stage lopen. Ze heeft tips voor studenten die dat ook van plan zijn.
1suriname P1060448.jpg
Foto: Stichting Surined.nl

In het eerste jaar van de opleiding werd ons verteld dat het mogelijk is om in het derde leerjaar stage te lopen in het buitenland. Vanaf dat moment leek het me heel erg leuk om zoiets te doen. Toen was het meer vanuit zin in een ‘avontuur’; het derdejaars-zijn was op dat moment nog heel ver weg.

Toen mijn tweede leerjaar begon, ben ik toch alvast gaan navragen vanaf wanneer ik dingen moest gaan regelen. Ik was goed op tijd; voor een stage buiten Europa moest ik ruim 10 maanden van tevoren beginnen met het regelen van een stageplek. Toen werd het beeld van een avontuur dat ik in het eerste leerjaar al voor ogen had, werkelijkheid.

Na veel mailtjes was er één stageplek die reageerde én die voldeed aan de eisen van mijn opleiding. In december 2015 werd het definitief; vanaf 5 september 2016 kan ik stage lopen in een ziekenhuis in Paramaribo, Suriname.

Student Marjolein ging Selma voor naar Suriname. Voor haar was deze buitenlandse stage niet alleen maar tralala >>>

Het beeld van alleen een ‘avontuur’ is inmiddels wel veranderd. Nu ik twee jaar verder ben, ben ik ontzettend nieuwsgierig naar de zorg buiten Europa. Ik wil heel graag naar Suriname toe, omdat ik denk dat ik veel kan leren van de zorg die daar verleend wordt. Ik verwacht dat de mentaliteit daar anders is; harder dan in Nederland. Ik denk dat ik daar veel kan leren als verpleegkundige door de technologie die daar achterloopt en de hiërarchie die anders is dan in Nederland. Maar ook als persoon, omdat ik helemaal in mijn eentje naar Suriname ga. Ik ken daar niemand.

Verpleegkunde is niet de eerste opleiding waarbij je naar het buitenland gaat op stage, maar aan alle leerling-verpleegkundigen wil ik meegeven: doe het! Het is misschien een flinke stap, omdat er niet veel mensen op de opleiding zijn die dit willen en kunnen. Daarom een paar tips:

 1. Wees op tijd! Voor een stage buiten Europa heb je zeker 10 maanden nodig om alles te regelen (visum!). Het verschilt per land hoe dit werkt. Veel zorginstellingen en ziekenhuizen reageren niet zo snel op hun e-mail als in Nederland.
 2. Organiseer alles goed. Maak een lijstje met criteria waar de stageplek voor jou en je opleiding aan moet voldoen. Daarna kun je een planning maken met de stappen die je moet ondernemen voor het regelen van een stageplek.
 3. Zorg voor betrouwbare huisvesting. Het ziekenhuis waar ik stage ga lopen, heeft mij een betrouwbaar studentenhuis aanbevolen. Toch prettig als je alleen afreist.
 4. Zet je studiefinanciering en studenten-OV op tijd (drie maanden van tevoren) om!
 5. Houd je opleiding goed op de hoogte en zorg dat je de toestemming op papier hebt staan.
 6. Durf het.
 7. Geniet van de voorpret, en verheug je op al het onbekende!

Op deze manier is het bij mij gelukt: op 1 september vlieg ik voor vijf maanden naar Paramaribo. Op 6 oktober zal ik daar mijn eerste blog over schrijven. Tot dan!

Eén reactie

 • Tiggy

  Geweldig, veel plezier. Paramaribo is een swingende stad in de jungle. Welk ziekenhuis? ik ben geboren in het St Vicentius ziekenhuis en omdat er geen arts was, moest mijn vader meehelpen. Luister altijd naar je collega's over veiligheid. Je kunt overal fietsen huren en Paramaribo is vol met Hollandse meiden die daar met blonde haren rondfietsen. Dus je krijgt gauw genoeg vriendinnen. De keuken is lekker en gevarieerd en probeer Pom en Bakana en Soute Soep.
  Geniet er van en ik kijk uit naar je blog.

Of registreer je om te kunnen reageren.

Nursing is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden