Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hygiënisch in de handschoen

‘Je hoeft me echt niet te vertellen hoe je steriele handschoenen aantrekt’, denk je misschien. Maar iedereen heeft zijn eigen maniertjes en gewoonten, waardoor het niet altijd goed gebeurt. Daarom tóch een korte opfrisser.

Top 3 problemen met handschoenen:
1. Per ongeluk aanraken van niet-steriele oppervlakken;
2. Niet de juiste maat voorhanden;
3. Stuk gaan van de handschoenen.  

Bron: Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. Handboek Wondzorg. Tweede Herziene druk, 2009. 
Met dank aan het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam voor de medewerking aan de fotografie.

Foto

 • Desinfecteer de handen met handalcohol (één keer pompen). Wrijf de handen dertig seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Vergeet daarbij de ruimtes tussen de vingers en de vingertoppen niet.

  Desinfecteer de handen met handalcohol (één keer pompen). Wrijf de handen dertig seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Vergeet daarbij de ruimtes tussen de vingers en de vingertoppen niet.

  Foto: Arno Massee
 • Zorg voor een schoon, ruim en leeg werkvlak. Controleer de verpakking op beschadigingen, vervaldatum en sterilisatorindicator. Open de buitenste verpakking.

  Zorg voor een schoon, ruim en leeg werkvlak. Controleer de verpakking op beschadigingen, vervaldatum en sterilisatorindicator. Open de buitenste verpakking.

  Foto: Arno Massee
 • Klap de zijkanten van de binnenverpakking open zonder de binnenzijde en de handschoenen aan te raken. Vouw eventueel de onderste rand van de verpakking om, om het opnieuw dichtvallen van de verpakking te voorkomen.

  Klap de zijkanten van de binnenverpakking open zonder de binnenzijde en de handschoenen aan te raken. Vouw eventueel de onderste rand van de verpakking om, om het opnieuw dichtvallen van de verpakking te voorkomen.

  Foto: Arno Massee
 • Pak met de rechterduim en –wijsvinger de linker handschoen vast aan de omgevouwen manchet en schuif de linkerhand in de handschoen. Trek de linkerhandschoen met de rechterduim en -wijsvinger verder over de linkerhand, maar vouw de manchet nog niet terug.

  Pak met de rechterduim en –wijsvinger de linker handschoen vast aan de omgevouwen manchet en schuif de linkerhand in de handschoen. Trek de linkerhandschoen met de rechterduim en -wijsvinger verder over de linkerhand, maar vouw de manchet nog niet terug.

  Foto: Arno Massee
 • Neem met de linker steriele hand(schoen) de rechterhandschoen vast door met de vingers van de linkerhand onder de manchet te grijpen.

  Neem met de linker steriele hand(schoen) de rechterhandschoen vast door met de vingers van de linkerhand onder de manchet te grijpen.

  Foto: Arno Massee
 • Schuif de rechterhand in de handschoen. Vouw met de vingers van de linkerhand de manchet volledig terug, zonder de huid aan te raken.

  Schuif de rechterhand in de handschoen. Vouw met de vingers van de linkerhand de manchet volledig terug, zonder de huid aan te raken.

  Foto: Arno Massee
 • Vouw met de vingers van de rechterhand de manchet van de linkerhandschoen volledig terug, zonder de huid aan te raken.

  Vouw met de vingers van de rechterhand de manchet van de linkerhandschoen volledig terug, zonder de huid aan te raken.

  Foto: Arno Massee
 • Pas als je beide handschoenen aan hebt, kun je wat duwen en wrijven totdat ze goed zitten en goed aansluiten op de vingertoppen en de rest van de hand.

  Pas als je beide handschoenen aan hebt, kun je wat duwen en wrijven totdat ze goed zitten en goed aansluiten op de vingertoppen en de rest van de hand.

  Foto: Arno Massee

Nienke Berends

Gerelateerde tags

3 reacties

 • C. Meijering

  Het valt me op dat de handalcoholpomp bediend wordt met de hand in plaats van met de elleboog..

 • h uijldert

  let op het (onsteriele) onderdeel van de overjas, wat over tafel swabbert

 • Jos Kaldenhoven

  Is dus in 35 jaar niet veranderd :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.