Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

4 handige apps voor de revalidatie

De populariteit van apps, games en robotica in de revalidatie groeit. Toch worden ict-snufjes nog te weinig uitgewisseld onder zorgverleners, vindt lector Revalidatie Arend-Jan de Kloet. Een overzicht van interessante producten op dit gebied.

In de revalidatie wordt steeds meer gewerkt met ict. In verschillende verpleeghuizen en revalidatiecentra oefenen patiënten bijvoorbeeld al met een spelcomputer. Maar er is meer. 'Als het gaat om bijvoorbeeld oefenen met bewegingen en communicatie met mantelzorgers zijn er steeds mooiere toepassingen,' zegt Arend-Jan de Kloet, lector Revalidatie aan de Haagse Hogeschool en organisator van het symposium E-revalidatie, vandaag in Den Haag. 'Videogames, apps, ze worden steeds kleiner, sneller en daarmee prima inzetbaar in de revalidatie, en later ook thuis. Zo zie je al steeds meer dat de ouderwetse spraakcomputer wordt vervangen door een tablet met goede apps.'

Deel handige snufjes

De Kloet vindt het jammer dat ieder ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum nog erg gericht is op z'n eigen instelling, gebied en patiënten. Er wordt nog te weinig gedeeld en onvoldoende samengewerkt, vindt hij. 'En dat terwijl de vraag naar zorg stijgt, mensen langer thuis blijven wonen en vaker de regie zelf in handen houden. Ict kan ons en de patiënt júist daarbij goed helpen. Communiceren met de arts, verpleegkundige, fysiotherapeut: alles kan straks digitaal. En die ontwikkelingen gaan heel snel, maar er is gecoördineerd beleid voor nodig. We moeten met z'n allen op de hoogte blijven van alle trends en kansen. Ons eigen werk wordt er een stuk gemakkelijker door.'

Foto

 • Pijndagboek: met deze app kun je pijnscores bijhouden, en ook de locatie van de pijn, de intensiteit en gebruikte medicatie invoeren. De app maakt er indien gewenst grafieken van. Een zelf in te stellen alarm helpt herinneren aan de dagelijkse pijnevaluatie. De gegevens zijn via e-mail te delen. De app is erg overzichtelijk en duidelijk (inclusief instructiefilm).
iPhone / iPod Touch & Android 
Prijs: gratis

  Pijndagboek: met deze app kun je pijnscores bijhouden, en ook de locatie van de pijn, de intensiteit en gebruikte medicatie invoeren. De app maakt er indien gewenst grafieken van. Een zelf in te stellen alarm helpt herinneren aan de dagelijkse pijnevaluatie. De gegevens zijn via e-mail te delen. De app is erg overzichtelijk en duidelijk (inclusief instructiefilm). iPhone / iPod Touch & Android Prijs: gratis

 • CVA Oefen App: deze app bevat oefeningen die een CVA-patiënt zelfstandig kan doen. De cliënt kan op een afbeelding van een menselijk lichaam aangeven waar hij problemen heeft (mond, arm, been) en op welke manier. Op basis van een aantal vragen toont de app de voor de cliënt meest geschikte oefeningen. De app is gebaseerd op de oefengids 'zelf oefenen na een beroerte'. 
iPad 
Prijs: 4,49 euro

  CVA Oefen App: deze app bevat oefeningen die een CVA-patiënt zelfstandig kan doen. De cliënt kan op een afbeelding van een menselijk lichaam aangeven waar hij problemen heeft (mond, arm, been) en op welke manier. Op basis van een aantal vragen toont de app de voor de cliënt meest geschikte oefeningen. De app is gebaseerd op de oefengids 'zelf oefenen na een beroerte'. iPad Prijs: 4,49 euro

 • De Gespreksboek App is een digitale vertaling van het veelgebruikte Gespreksboek, een hulpmiddel om mensen met afasie te helpen zich te uiten en een gesprek te voeren. Het bevat meer dan 3000 woorden en zinsdelen die handig gerubriceerd zijn, en een werkblad waarop woorden gecombineerd kunnen worden. Alle tekst in de app kan worden voorgelezen en berichten kunnen worden geknipt en geplakt, bijvoorbeeld vanuit de app naar een e-mailbericht. 
iPad en iPhone
Prijs: de ‘light’ versie is gratis, de volledig te personaliseren versie kost €19,99

  De Gespreksboek App is een digitale vertaling van het veelgebruikte Gespreksboek, een hulpmiddel om mensen met afasie te helpen zich te uiten en een gesprek te voeren. Het bevat meer dan 3000 woorden en zinsdelen die handig gerubriceerd zijn, en een werkblad waarop woorden gecombineerd kunnen worden. Alle tekst in de app kan worden voorgelezen en berichten kunnen worden geknipt en geplakt, bijvoorbeeld vanuit de app naar een e-mailbericht. iPad en iPhone Prijs: de ‘light’ versie is gratis, de volledig te personaliseren versie kost €19,99

 • Parkinson App: deze app richt zich specifiek op de ziekte van Parkinson en helpt patiënten met oefeningen en bewegingsadviezen bij hun bewegingsproblemen. Patiënten kunnen ook herinneringen instellen voor wanneer ze willen oefenen en hun favoriete oefeningen markeren. Daarnaast bevat deze mooi vormgegeven app een ingebouwde metronoom en veel duidelijke instructievideo's. 
iPhone, iPad en Android 
Prijs: gratis

  Parkinson App: deze app richt zich specifiek op de ziekte van Parkinson en helpt patiënten met oefeningen en bewegingsadviezen bij hun bewegingsproblemen. Patiënten kunnen ook herinneringen instellen voor wanneer ze willen oefenen en hun favoriete oefeningen markeren. Daarnaast bevat deze mooi vormgegeven app een ingebouwde metronoom en veel duidelijke instructievideo's. iPhone, iPad en Android Prijs: gratis

Nienke Berends

Eén reactie

 • Oegay Hooma

  Ik vind onhandig, want je leert af om zelf na te denken, omdat een apparaat neemt jouw denk beeld over en jij kunt niet meer zelf logisch na denken. Zo gaat kwaliteit van de zorg achter uit. Ik heb zelf vroeg zo iets mee gemaakt tot nu toe bijvoorbeeld voor middelbare school kon ik goed hoofd rekenen en in middelbare school moesten we reken machine gebruiken , ik heb hoofdrekenen afgeleerd. En nu vraagt regering/ scholen dat leerlingen goed moet hoofd rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.