Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal BIG-registraties daalt

AMSTERDAM – Het aantal verpleegkundigen dat zich voor het eerst in het BIG-register inschrijft daalt. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Centraal Informatiepunt Beroepen gezondheidszorg (CIBG).

Het CIBG houdt het BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) bij. De cijfers laten een dalende tendens zien. In 2005 stonden er minder verpleegkundigen ingeschreven (5388) dan in 2004 en 2003 (respectievelijk 5947 en 7625 inschrijvingen). Dat betekent dat er steeds minder verpleegkundigen in Nederland zijn. De aantallen betreffen zowel verpleegkundigen met een kersvers Nederlands diploma, als verpleegkundigen uit het buitenland die zich hier nieuw inschrijven. Beide groepen worden kleiner.
 
Doorhalingen
Het totaal aantal ingeschrevenen in het BIG-register stijgt nog steeds, in totaal 236.975 verpleegkundigen in 2005. Dit komt omdat het aantal doorhalingen in het register kleiner is dan de groei. Doorhalingen vinden meestal plaats omdat de verpleegkundige overleden is, op eigen verzoek of vanwege tucht- of strafrechtelijke veroordeling. In 2005 waren er vijf doorhalingen op eigen verzoek, en één vanwege fraude.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.