Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

E-programma helpt schoolverpleegkundige

MAARSSEN - Met een nieuwe internettoepassing kunnen schoolverpleegkundigen goed beslagen ten ijs komen en krijgen kinderen zorg op maat. Dat stelt onderzoeker Resi Mangunkusumo, die vorige week promoveerde op de nieuwe toepassing.

 
Het internetprogramma, E-Health4Uth, laat scholieren vanaf 10 jaar vragen beantwoorden over hun gezondheid en gedrag. Via de computer krijgen zij vervolgens persoonlijk advies hierover. Ook schoolartsen en schoolverpleegkundigen ontvangen dit advies, inclusief een samenvattende feedback ter ondersteuning van een gesprek met de scholier.
 
Betere voorbereiding
Volgens Mangunkusumo, ontwikkelaar van het internetprogramma, kunnen schoolartsen en –verpleegkundigen zich beter voorbereiden op hun werk, doordat ze de uitgebreide informatie van de kinderen automatisch via de internettoepassing al vóór een gesprek tot zich krijgen. ‘Zij kunnen tot in detail zien waar het gesprek over moet gaan’, zegt Mangunkusumo. ‘De verpleegkundigen gaven aan dat de gesprekken goed ondersteund werden door de feedback via het internetprogramma en dat ze efficiënter konden werken.’
 
GGD’s
Het internetprogramma zorgt er ook voor dat er op efficiënte wijze een beeld ontstaat van risicogroepen op scholen en in regio’s. ‘Hierdoor kunnen schoolartsen en –verpleegkundigen zich gericht bezighouden met preventie’, zegt Mangunkusumo. Inmiddels gebruikt een aantal GGD’s in diverse regio’s onderdelen van de internettoepassing.
 


Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.