Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste xtc-pilletje kan geen kwaad

Het slikken van één tot zes xtc-pillen heeft geen merkbaar negatief effect op de werking van de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Gerry Jager van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht die dinsdag op het onderwerp promoveert.

 
Jager onderzocht bij 25 jongeren de hersenfuncties voor en na hun eerste XTC-gebruik. Ze gebruikte daarvoor functionele Magnetische Resonantie Imaging (fMRI), een techniek waarmee het mogelijk is de hersenen ‘in actie’ te bestuderen.
 
Bijzonder
Jagers onderzoek is bijzonder omdat zij jongeren heeft gevolgd zonder van tevoren te weten of ze drugs zouden gaan gebruiken. Zo’n prospectief onderzoek naar ecstasy-gebruik is uniek in de wereld. Het bepaalt het effect van slechts enkele XTC-pillen op mentale hersenfuncties, terwijl uitgesloten wordt dat mogelijke effecten al voor het eerste XTC-gebruik aanwezig waren. Jager toont nu aan dat kort na het eerste XTC-gebruik via fMRI-onderzoek in elk geval geen nadelig effect te vinden is. Misschien dat andere technieken wel langdurig negatieve effecten van een lage dosis XTC vinden, maar dat is nog niet bekend.
 
Andere soorten drugs
Verder onderzocht Jager de hersenfuncties bij een grote groep gebruikers van diverse drugs, zoals ecstasy, amfetamine en cannabis. Veelvuldig gebruik van ecstasy leidde tot minder goede prestaties op een geheugentaak en beïnvloedde de activiteit in bepaalde delen van de hersenen die betrokken zijn bij het geheugen. Opvallend was echter dat deze effecten voor een belangrijk deel toe te schrijven zijn aan andere drugs die mensen naast ecstasy gebruiken, met name amfetamine (speed).
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.