Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Geweldsplegers in zorg gaan het bezuren'

Na veel geroep van hulpverleners is het zover: het Openbaar Ministerie (OM) gaat een twee keer zo hoge straf eisen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners.
 
'Geweldsplegers in zorg gaan het bezuren'

 
Dat zal ook gebeuren bij geweld tegen mensen die door moedig optreden proberen te verhinderen dat een geweldsdelict wordt gepleegd ('burgermoed').
 
Actieplan
Dat staat in een actieplan van de overheid om geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Daarbij gaat het onder meer om ambulancepersoneel, medewerkers van de sociale dienst, agenten, brandweerlieden, buschauffeurs, conducteurs en ziekenhuispersoneel. Het plan is gisteren bekend gemaakt.
 
Campagne
Geweld tegen hen is een 'volstrekt verwerpelijk fenomeen', zei minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de ondertekening van het actieprogramma. Een voorlichtingscampagne moet duidelijk maken 'dat we het niet meer pikken', aldus de minister. 'Blijf met je poten van onze mensen af of je zult het nog lang bezuren', vatte hij de boodschap ervan samen.
 
Geheim
Het is verder de bedoeling dat slachtoffers van geweld altijd aangifte doen bij schade of letsel. Nu deinzen ze daar nog wel eens voor terug uit angst voor represailles. Slachtoffers krijgen de mogelijkheid om bij de aangifte het adres van hun werkgever of het politiebureau te gebruiken, zodat het eigen adres geheim blijft. De schade zal voortaan verhaald worden op de geweldspleger. 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.