Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hartcentrum Radboud hervat operaties

RIJSWIJK - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen opereert dinsdag voor het eerst sinds vijf maanden weer een hartpatiënt. Daarna beoogt het ziekenhuis voorlopig elke dag één patiënt onder het mes te nemen. Dat zei een woordvoerster van het UMC maandag.

Het ziekenhuis moest in april onmiddellijk stoppen met hartoperaties bij volwassenen, nadat uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was gebleken dat in Nijmegen meer hartpatiënten overleden dan normaal. Vorige week kreeg het UMC van de inspectie toestemming de operaties te hervatten.
 
Aanmeldingen
Volgens de woordvoerster komen de aanmeldingen voor operaties volop binnen sinds bekend is dat het UMC weer mag opereren. Verwijzers sturen ook weer hartpatiënten door naar het Radboudziekenhuis. Tot nu toe heeft nog niemand een voorgestelde hartoperatie in Nijmegen geweigerd, zegt de woordvoerster.
 
Verbeteringen
Sinds maandag staat de hartchirurgische afdeling onder leiding van chirurg Henry van Swieten. Van Swieten heeft cardioloog Sjef Ernst meegebracht, die de komende twee jaar de leiding heeft over het zorgproces rond een operatie en die zijn eigen opvolger opleidt. De Amsterdamse hartchirurg Leon Eijsman, die sinds juni tal van verbeteringen in het operatieproces aanbracht, blijft eveneens nog een poosje in Nijmegen.
 
Inspectie
De IGZ stelde vorige week dat het ziekenhuis weer in staat moet zijn verantwoorde zorg te leveren. ,,Er is veel gedaan om kwaliteit en veiligheid van de zorg te garanderen'', aldus de dienst. Inspecteurs zullen de komende tijd onaangekondigde controlebezoeken brengen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.