Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Kennis verpleegkundigen moet vergroot'

Er is de komende jaren niet alleen meer maar ook beter personeel nodig in de verpleging en de verzorging. Dat stelde het Landelijk expertisecentrum verpleging en verzorging (LEVV) gisteren.
'Kennis verpleegkundigen moet vergroot'

Door de vergrijzing komen er steeds meer patiënten en die hebben in meer gevallen dan nu complexe zorg nodig, aldus het LEVV. Het kennisniveau van verpleegkundigen moet dan ook omhoog volgens het expertisecentrum.
 
Investeren in scholing
Gebrek aan kennis leidt er volgens het LEVV nu al toe dat onder meer ondervoeding en doorliggen onvoldoende worden herkend. Behalve inzetten van herintreders en werkelozen in de zorg, zoals de overheid volgens het LEVV wil, zouden zorginstellingen moeten investeren in scholing.
 
Betere zorg
Bij investeren in de ontplooiing van het personeel snijdt het mes volgens het expertisecentrum aan twee kanten: er kan betere zorg worden gegeven en waarschijnlijk keren minder mensen de zorg de rug toe. Gebrek aan ontplooiingsmogelijkheden is voor verpleegkundigen en verzorgenden een van de belangrijkste redenen om de zorg te verlaten, meldt het LEVV.
 
Tekort
Momenteel werken volgens cijfers van de vereniging 1 miljoen mensen in de zorg. Vooral de vergrijzing veroorzaakt naar verwachting de komende twintig jaar een structureel personeelstekort in verpleging en verzorging. De komende decennia zijn nog eens 700.000 extra mensen nodig.
 

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.