Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medische zelftests onbetrouwbaar

De resultaten van medische zelftests zoals voor suikerziekte en darmkanker zijn onbetrouwbaar.

De uitkomsten verschillen per fabrikant en consumenten weten vaak niet hoe ze de resultaten moeten interpreteren of wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC).
 
Keurmerk
De vereniging komt binnenkort met een onafhankelijk keurmerk waar alle zelftests aan moeten voldoen. Nu hanteert de ene test een andere toegestane afwijking dan de andere test. Consumenten die deze tests gebruiken, weten dit vaak niet. Hierdoor lopen bijvoorbeeld diabetespatiënten het risico teveel of juist te weinig insuline tot zich te nemen.
 
Angstig
Ook worden consumenten onterecht angstig gemaakt over ziekten of genetische afwijkingen die zij volgens de test zouden hebben, terwijl dat niet het geval is. Sommige meetapparaten herkennen een diabetespatiënt niet eens, zo blijkt uit onderzoek van het NVKC onder 150 huisartspraktijken in Friesland. Het bloed van een patiënt werd bij alle praktijken gemeten. De resultaten wisselden per praktijk, met verschillen van tot soms tientallen procenten, stelt NVKC-voorzitter H. Storm.
 
De NVKC is overigens niet tegen het gebruik van zelftests, maar pleit wel voor duidelijke waarborgen voor de resultaten die dergelijke tests geven.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.