Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw: 'doula' in de verloskamer

WOERDEN - Binnenkort kan er een nieuw gezicht in de verloskamer aanwezig zijn: de doula. Doula’s worden opgeleid om vrouwen tijdens de bevalling emotioneel bij te staan.

 
Een doula, Oudgrieks voor 'dienende vrouw' , is iemand die de aanstaande moeder ondersteunt tijdens de geboorte van een kind. De doula is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Volgens docente kraamverzorging Dora Kroon hebben zwangere vrouwen er behoefte aan. Vorig jaar richtte ze daarom een doula-opleiding op.
 
Positief effect
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de doula een positief effect kan hebben op de bevalling , zegt hoogleraar verloskunde Gerard Visser aan het UMC Utrecht. 'Bij in totaal elf onderzoeken zijn groepen vrouwen vergeleken die met en zonder een doula waren bevallen. Bij de vrouwen mét doula was de noodzaak tot pijnstilling en keizersnee de helft lager. Ook duurde de bevalling gemiddeld anderhalf uur korter.' Door voortdurende ondersteuning tijdens de bevalling heeft de vrouw minder last van stress. En voor bevallingen geldt: hoe meer stress, hoe moeizamer.
 
Verloskundigen moeten nog wennen aan een doula bij de bevalling.
 
Ateur: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    DrakeRosemarie20

    This is perfect that people can get the personal loans and this opens new opportunities.

Of registreer je om te kunnen reageren.