Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Prikkelen enkel remt overactieve blaas

Elektrische stimulatie van een zenuw bij de enkel leidt bij veel patiënten met een overactieve blaas tot goede resultaten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud.

 
De behandeling is volgens onderzoeker en uroloog in opleiding Floor van der Pal, een aantrekkelijk alternatief voor een veel ingrijpendere blaasoperatie. Zij onderzocht de afgelopen jaren of patiënten baat kunnen hebben bij percutaneous tibial nerve stimulation (PTNS). Bij deze vorm van neurostimulatie wordt net boven de enkel een zenuw (de nervus tibialis) elektrisch geprikkeld. Die zenuw heeft bij het ruggenmerg een overlapping met de zenuwen voor de blaas. Via deze overlap worden de overactieve prikkels geblokkeerd, waardoor de blaas rustiger wordt.
 
Prikkelen
In Nederland zijn inmiddels honderden mensen behandeld met PTNS, een methode waarbij de patiënt met een naaldje in de enkel wordt geprikt. Via dat naaldje wordt de zenuw (nervus tibialis) twaalf keer een half uur lang geprikkeld. Dat gebeurt meestal op de polikliniek. Werkt deze aanpak, dan heeft de patiënt daarna voldoende aan een onderhoudsbehandeling, doorgaans eens in de twee tot drie weken.
 
Mini
Van der Pal heeft ook gezocht naar een minder belastende vorm: een stimulator ter grootte van een muntstuk van twee euro die onder de huid wordt geplaatst. Zo kan de patiënt thuis met een afstandbediening zelf zijn onderhoudsbehandeling uitvoeren in een dosering die het beste bij hem of haar past.
 
Klachten
In Nederland en andere westerse landen heeft ongeveer zeventien procent van de mensen last van een overactieve blaas. De klachten - hevige aandrang, vaak plassen en ongewild urineverlies – zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke daling van de kwaliteit van leven. Soms zijn de symptomen zo ernstig dat invaliditeit en arbeidsongeschiktheid het gevolg zijn.
 Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.