Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Psychosociale zorg soms onnodig

MAARSSEN - Patiënten met gynaecologische kanker hebben niet altijd behoefte aan psychosociale begeleiding. Dat blijkt uit onderzoek van Hetty Ockhuijsen, waarmee zij afgelopen donderdag cum laude als tweehonderdste verplegingswetenschapper afstudeerde aan de Universiteit Utrecht.


Ockhuijsen, verpleegkundig specialist in het UMC Utrecht, verrichte kwalitatief onderzoek naar de follow-up van veertien patiënten met vergevorderde gynaecologische kanker. Een deel van de patiënten bezocht het gebruikelijke spreekuur van de specialist. De andere groep bezocht een aanvullend verpleegkundig spreekuur. Deze screende de patiënten uitvoerig op psychisch welbevinden. Uit de interviews die Ockhuisen hield bleek dat patiënten zowel bij de arts als bij de verpleegkundige wisselende ervaringen hadden, omdat de zorg niet altijd aansloot op de behoefte.


Steun

Patiënten, zo blijkt uit het onderzoek, zijn op zoek naar ‘passende steun’. Vrouwen met gynaecologische kanker ervaren vaak een tekort aan ‘diepgaande steun’. De steun van familie, vrienden of partner wordt gewaardeerd, maar is veelal oppervlakkig. Het merendeel van de patiënten wil echter niet uitgebreid over de ziekte praten. Zo ervoeren sommigen het afnemen van een vragenlijst over psychisch welbevinden negatief. Zij hadden alleen behoefte aan informatie over de medische behandeling.


Doorverwijzer

Uit het onderzoek blijkt dat verpleegkundigen vooral belevingsgerichte zorg moeten bieden, dus die zorg waaraan de patiënt op dat moment behoefte heeft. Ook heeft de verpleegkundige tijdens het verpleegkundig spreekuur, dat een uur duurt, tijd om te bespreken aan welke professionele begeleiding de patiënt behoeft heeft. Dit om te kunnen doorverwijzen naar andere hulpverleners. Hier heeft de specialist vaak geen tijd voor.Redactie Nursing – Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.