Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Site ondersteunt bij patiëntveiligheid

Ziekenhuizen hebben vanaf vandaag de beschikking over een nieuwe website over veilig werken in de zorg, www.vmszorg.nl. De site is onderdeel van een landelijk project om systemen voor veiligheidsmanagement (VMS) in te voeren.

Het VMS Zorgproject ondersteunt ziekenhuizen bij het verbeteren van de patiëntveiligheid. Einddoel is dat op 1 januari 2008 alle ziekenhuizen een gecertificeerd VMS hebben. Het project is een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten, NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) .

Verpleegkundigen
www.vmszorg.nl geeft antwoord op veelvoorkomende vragen over het invoeren van veiligheidsmanagementsystemen. Tien pilotziekenhuizen werken inmiddels aan de invoering van VMS , waarbij raden van bestuur, medisch specialisten en verpleegkundigen samenwerken. De website is nog in ontwikkeling, maar bevat op dit moment al voldoende instrumenten voor instellingen om een veiligheidsbeleid te ontwikkelen.

Veilig melden
De basiselementen van het VMS bestaan uit een veiligheidsbeleid en -strategie, een 'veilige' cultuur waarbij veilig incident melden normaal is, continue inzicht in risicovolle processen en een integraal systeem waarbij het ziekenhuis de patiëntveiligheid blijvend kan verbeteren. Daarnaast stellen de partijen van het VMS Zorgproject ook kwaliteitsnormen op, zodat het VMS gecertificeerd kan worden.
Meer over veilig verplegen op nursing.nl

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.