Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

TBC rukt op in Oost-Europa

GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie en het Rode Kruis hebben opgeroepen tot actie tegen tuberculose.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is tuberculose voor Europa niet zo gevaarlijk geweest. De vorm van de ziekte die nu in Oost-Europa rondwaart, is immuun voor geneesmiddelen die de ziekte moeten bestrijden. 'Onze boodschap aan Europese leiders is wakker te worden het probleem niet verder uit de hand te laten lopen,' aldus Markku Niskala van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.
 
Gevaarlijk
De gevaarlijkste concentraties van geneesmiddelen resistente tuberculose staan op Europa's drempel, aldus een zegsman van de Wereldgezondheidsorganisatie. De ziekte moet hoger op de agenda komen.
 
Aids
Het verkeerd gebruik van medicijnen en onder meer de verspreiding van aids in Rusland en Oekraïne verergeren het probleem. Een besmetting met het virus dat aids veroorzaakt ondermijnt de weerstand waarmee tuberculose meer kans maakt. Ieder jaar worden in Oost-Europa en Centraal-Azië al 450.000 mensen tuberculosepatiënt. Bijna 70.000 mensen overleven de ziekte niet, volgens gegevens van het Rode Kruis.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.