Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Thuiszorg steekt geld voor cliënt in eigen zak

MAARSSEN - Jaarlijks verdwijnen miljoenen euro's die bestemd zijn voor ouderen, in bonussen en vastgoed bij thuiszorginstellingen. Ook kopen veel instellingen goedkopere zorg in dan zij declareren.
Thuiszorg steekt geld voor cliënt in eigen zak

Dat blijkt uit een rapport van verzekeraar Achmea.
Achmea deed onderzoek in de eigen regio en rekende het bedrag dat ze misliep om naar landelijke schaal. Volgens de vertrouwelijke rapportage kan het misbruik van premiegelden oplopen tot 250 miljoen per jaar.De Tweede Kamer reageerde gisteren geschokt.
 
Besparing
De ongeveer 175 thuiszorginstellingen zouden soms ingewikkelde constructies bedenken, waarbij niet duidelijk is waar het geld blijft. Zo kopen zij goedkope zorg in, maar laten ze de zorgverzekeraars wel het volledige, normale tarief terugbetalen. Op die manier besparen de thuiszorgorganisaties landelijk 66 tot 100 miljoen euro per jaar, zegt Achmea.
 
Enveloppen
Dat geld wordt niet ‘a priori aangewend’ voor de ouderenzorg. Uit voorbeelden in het rapport blijkt dat de miljoenen ook verdwijnen in bonussen voor directeuren, in verzegelde enveloppen voor familieleden en in vastgoed.
 
Tendentieus
De brancheorganisatie ActiZ noemt de ophef rond de thuiszorg tendentieus. ‘De sector wordt te hard in een kwaad daglicht gesteld.’ ActiZ is blij dat de Zorgautoriteit de kwestie onderzoekt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat de berichtgeving in de media onjuist is : journalisten verwarren volgens de inspectie het begrip thuiszorg met ketenzorg.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.