Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vloeistof stopt bloeden in vijftien seconden

Wetenschappers hebben een vloeistof ontwikkeld die het bloeden van een open wond binnen vijftien seconden stopt. Dit kan de duur van operaties met de helft verminderen en of levens redden na een trauma.

 
De vloeistof is samengesteld uit aminozuren (de bouwstenen voor eiwitten) die peptides worden genoemd. Eenmaal in contact komen met een open wond vormen deze peptides een gel die de plek afdicht. De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Universiteit van Hong Kong publiceren hun bevindingen in het tijdschrift Nanomedicine.
 
Eerste hulp
Dankzij de nieuwe vloeistof kan de tijd die nodig is voor een operatie met de helft worden teruggebracht. Een snelle en betrouwbare manier om het bloeden te stelpen geeft chirurgen namelijk betere toegang tot en meer zicht op het operatiegebied. Hoofdonderzoeker Rutledge Ellis-Behnke van het MIT verwacht de techniek binnen vijf jaar op mensen te testen. Maar het gaat nog zeker tien jaar duren voordat de vloeistof in de eerste EHBO-pakketten wordt opgenomen.
 
Getest
De vloeistof is op celweefsels van knaagdieren uitgetest en stopte in bijna alle gevallen meteen het bloeden. De huidige technieken om het bloeden tijdens operaties te stelpen nemen de helft van de operatietijd in beslag. Er zijn maar weinig effectieve middelen om het bloeden te stoppen zonder andere schade aan het lichaam te berokkenen. Het huidige arsenaal bestaat uit afklemmen, dichtdrukken of dichtbranden van bloedvaten.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.