Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'WMO: Wij Met Ontslag!'

Meer dan zeshonderd thuiszorgmedewerkers zijn gisteren in Zwolle naar het stadhuis getogen. Ze zijn boos op de gemeente omdat die de WMO volgens hen onzorgvuldig invoert.
'WMO: Wij Met Ontslag!'

 
Binnen Zwolse thuiszorginstellingen zullen naar verwachting vierhonderd banen komen te vervallen zodra de WMO wordt ingevoerd. Met honderden tegelijk kwamen de thuiszorgmedewerkers daar tegen in actie. ‘Er was weinig nodig om op stoom te komen, de stemming zat er goed in. Hoe die was? Boos!’, zegt ABVAKABO-voorlichter Jos van Dijk. Op spandoeken stond te lezen: ‘WMO = Wij Met Ontslag’.
 
Boe-geroep
De medewekers van onder meer Icare, Driezorg, Isala Ouderenzorg en Zorgcombinatie Zwolle overhandigden de gemeenteraad een petitie. Daarin pleiten ze voor een betere regeling met de nieuwe zorgaanbieder na het invoeren van de WMO op 1 januari aanstaande . Ze eisen behoud van hun baan, cliënten en loon. De wethouder gaf na de overhandiging aan dat hij ‘echt zijn best had gedaan’, wat tot een massaal boe-geroep leidde.
 
Soortgelijke actie
Vorige week vond een soortgelijke actie plaats van thuiszorgmedewerkers uit Friesland en Ridderkerk. Zij gingen een stap verder en stapten met hun petitie naar het Haagse Binnenhof. ABVAKABO verwacht in de nabije toekomst nog veel meer acties. ‘Dit is pas het begin’, zegt Van Dijk.
 

Foto: ANP

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.