Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen: regels brandveiligheid onduidelijk

Een gebrek aan eenduidige regels maakt het voor Nederlandse ziekenhuizen onmogelijk om aan alle brandveiligheidseisen te voldoen. Dit zei de Vereniging van Ziekenhuizen (NvZ) gisteren in reactie op een uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk over de brandveiligheid in ziekenhuizen.
 

 
De uitzending liet zien dat veel ziekenhuizen niet voldoen aan de regels. De Nederlandse ziekenhuizen hekelen echter het ontbreken van duidelijke afspraken tussen overheden bij de regels rond brandveiligheid. Deze verschillen per gemeente of zelfs per brandweermedewerker. Dit maakt het onuitvoerbaar om aan alle regels te voldoen.
 
Kostbaar
Bovendien is het voor ziekenhuizen vaak heel ingewikkeld en kostbaar om aan de eisen te voldoen die sinds 2003 zijn aangescherpt, stelt de NVZ. Veel ziekenhuizen die net voor die tijd zijn gebouwd of verbouwd en voldeden aan de eisen voor 2003, kunnen het zich niet veroorloven de soms grote aanpassingen uit te voeren.
 
Tegenstrijdig
De NVZ benadrukt dat regels die in de vergunningen staan ook moeten kúnnen worden uitgevoerd. Op het gebied van brandveiligheid kan dat soms nogal tegenstrijdig zijn. 'Een voorbeeld is de brandveiligheid rond deuren. Deze moeten automatisch sluiten meteen na een brandmelding. Dit betekent dat patiënten die niet mobiel zijn niet op tijd uit een gevaarlijke ruimte kunnen worden gehaald, omdat dit fysiek niet mogelijk is', aldus de woordvoerder.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.