Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Bewoners ervaren geen verbetering'

Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen hebben de afgelopen vijf jaar geen wezenlijke verbetering van de kwaliteit van zorg ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Cliënt & Kwaliteit.

De stichting heeft de afgelopen zes jaar bij vrijwel alle verzorgings- en verpleeghuizen onderzocht hoe bewoners die kwaliteit beleven. Jaarlijks ging het om driehonderd instellingen. Voor het onderzoek zijn ruim 50.000 bewoners geïnterviewd.
 
Zorgen
Directeur Dee Burck van de stichting wil niet concluderen dat de kwaliteit van de zorg de afgelopen jaren niet is verbeterd. Maar het baart haar zorgen dat bewoners ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren geen betere kwaliteit ervaren. Ook niet in instellingen die zelf om een herhaald onderzoek hadden gevraagd.
 
Inspraak
Nog steeds doen verpleeghuizen het in dit opzicht slechter dan verzorgingshuizen. Op het punt van inspraak via de cliëntenraden deden verpleeghuizen het vroeger altijd beter. Nu blijken bewoners en cliënten daar bij verpleeghuizen minder tevreden over te zijn.
 
Cliëntenraden
De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) noemt de uitkomsten niet verrassend, maar wel opvallend. De laatste jaren is juist veel aandacht en geld gestoken in de kwaliteit van de zorg. Bewoners worden nog maar mondjesmaat betrokken bij het opstellen en evalueren van een zorgplan. Uit het onderzoek blijkt dat verzorgings- en verpleeghuizen die wel goed functionerende cliëntenraden hebben, het beter doen in dit onderzoek. De LOC vindt daarom dat politiek Den Haag sneller werk moet maken van de belofte dat de positie van cliëntenraden zou worden verbeterd.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.