Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen verband tussen verdachte botbreuken

Er is geen verband tussen de mysterieuze botbreuken bij baby's in Nederlandse ziekenhuizen. Daarom is het niet nodig extra veiligheidsmaatregelen te nemen op kinderafdelingen.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) de ziekenhuizen laten weten. De vereniging baseert zich op het onderzoek dat is verricht naar aanleiding van vier 'onverklaarbare' botbreuken bij zeer jonge patiëntjes.
 
Broos skelet
Afgelopen weken werden botbreuken geconstateerd bij baby's in het AMC en VU medisch centrum in Amsterdam en het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. In het AMC is vastgesteld dat de botbreuk het gevolg is van een broos skelet van de baby. Volgens dr. Dick Tibboel, voorzitter van de commissie patiëntveiligheid van de NVK, is het nog te vroeg om een oordeel te geven over de twee andere gevallen.
 
Afgerond
Tibboel: 'Op grond van onze eerste bevindingen hebben we de kinderartsen meegedeeld dat er geen verband bestaat tussn de incidenten. Dat betekent niet dat het medisch-technisch onderzoek al is afgerond. Dat zal nog een of twee weken vergen.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.