Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hersenafwijking mogelijk oorzaak wiegendood'

Een afwijking in het deel van de hersenen dat onder meer de ademhaling, temperatuur en het ontwaken aanstuurt, zou het risico op wiegendood bij baby's kunnen vergroten.
'Hersenafwijking mogelijk oorzaak wiegendood'

Amerikaanse wetenschappers hebben een gebrek ontdekt in de herstenstam bij jonge kinderen die tijdens hun slaap om onverklaarbare reden overleden.
Doodsoorzaak
De exacte doodsoorzaak voor plotselinge kindersterfte in de wieg is voor wetenschappers tot nog toe altijd een raadsel gebleven. Veel van de baby's overleden terwijl zij op hun buik sliepen. Vaak lagen zij ook op een zacht matras of bij iemand anders in bed.
Afwijking zenuwcellen
De Amerikaanse wetenschappers onderzochten 31 baby's die aan wiegendood waren overleden en vergeleken hen met tien kinderen die tussen 1997 en 2005 door een andere oorzaak om het leven kwamen. Zij ontdekten bij de eerste groep een afwijking bij zenuwcellen in de hersenstam die serotonine maken en gebruiken.
Reflexen
Serotonine is een van de stofjes in de hersenen die boodschappen tussen hersencellen doorgeven. De onderzochte kinderen overleden mogelijk doordat hun reflexen door de afwijking niet meer goed werkten, aldus de onderzoekers in de jongste editie van het vakblad Journal of the American Medical Association.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.