Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Interventies blijken soms rituelen

Een aantal van de veelkomende verpleegkundige handelingen in de postoperatieve zorg zijn niet nodig. Dat concludeert verpleegkundig onderzoeker Hester Vermeulen van het AMC op basis van haar promotieonderzoek.
Interventies blijken soms rituelen

 
Hester Vermeulen onderzocht de wetenschappelijke onderbouwing van een aantal veelvoorkomende verpleegkundige interventies bij patiënten na chirurgie. Hieruit bleek dat sommige handelingen onnodig blijken, en sommige zelfs nadelig zijn voor patiënten. ‘Verpleegkundigen en artsen moeten soms inzien dat handelingen die ze geleerd hebben, niet altijd juist zijn. De vraag van overheid, verzekeraars en patiëntenorganisaties om de zorg aan bewijs te staven, is een terechte’, aldus Vermeulen.
 
Meerwaarde
De verpleegkundig onderzoeker hield onder meer het postoperatief standaard tempen, het gebruiken van een neus/maagsonde en laxeren tegen het licht. Uit haar onderzoek bleek dat  tempen geen diagnostische waarde heeft voor het vroeg opsporen van postoperatieve infecties. Het toepassen van de neugmaagsonde na buikoperaties totdat de maag-darmfunctie is hersteld heeft eveneens geen meerwaarde. Volgens Vermeulen beïnvloedt het de opnameduur niet en veroorzaakt de sonde veel ongemak voor de patiënt.
 
Traditioneel
Enkele van Vermeulen’s bevindingen, zoals het afschaffen van standaard tempen en routinematig laxeren, zijn ingevoerd in het AMC. ‘Verpleegkundigen hebben een traditioneel beroep, je merkt soms weerstand tegen het nieuwe gedachtegoed van Evidendence Based Practice. Verpleegkundigen staven hun handelen vaak door collega’s te consulteren en niet aan onderzoeksresultaten.’
 


 
• In januari 2007 publiceert Nursing een groot interview met Hester Vermeulen over haar onderzoek.

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.