Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Jongeren: condoom betekent wantrouwen

Jongeren hebben vooral onveilige seks om sociale redenen, niet omdat ze condooms onhandig vinden of er 'even geen hebben'. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
 

 
Onverschilligheid of het niet praktisch vinden om een condoom te gebruiken zijn volgens de onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine niet de redenen om onveilig te vrijen. Het onderzoek wist uit dat jongeren onder de 25 jaar het gebruiken van een condoom als een gebrek aan vertrouwen in hun partner zien en er daardoor liever niet aan beginnen.
 
Imago
Vrouwen vinden het bij zich dragen van condooms een bewijs van seksueel actief zijn en veel ervaring hebben, en dat komt hun imago niet ten goede, zo blijken zij te denken.
 
Campagnes
De onderzoekers hebben tussen 1990 en 2004 ruim 250 jongeren over de hele wereld gevolgd, om hun seksuele gedrag te monitoren en onderzoeken. De uitkomsten geven aanwijzingen voor toekomstige campagnes voor veilig vrijen. 'Alleen informatie aanbieden over condooms of zelfs condooms verstrekken is dus niet voldoende. De sociale en culturele factoren die erbij komen kijken moeten meer aandacht krijgen', zeggen de onderzoekers in The Lancet.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.