Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kinderen gevoeliger voor röntgenstraling

Kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke effecten van straling op lange termijn dan volwassenen.
Kinderen gevoeliger voor röntgenstraling

 
De stralingsdosis bij röntgenonderzoek van kinderen kan in de meeste algemene ziekenhuizen lager. Voor een goede röntgenafbeelding is een lagere dosis straling voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
 
Hogere dosis
Wanneer het kind wordt onderzocht met röntgenapparatuur die is afgesteld op een volwassene, krijgt het een hogere dosis straling dan een volwassene.
 
Geen protocollen
Door speciale protocollen op te stellen bij röntgenonderzoek van kinderen kan de hoeveelheid straling beter worden beperkt, aldus het RIVM. Vaak ontbreken die protocollen. Veel radiologen kiezen waar mogelijk voor onderzoek zonder ioniserende straling, zoals een echo of MRI-scan. Vervolgonderzoek gebeurt meestal in kinderziekenhuizen waar de voorzieningen beter zijn.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.