Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

MIP’s rapporteren niet aan directies

Meldingscommissies incidenten patiëntenzorg (MIP’s) rapporteren incidenten nauwelijks aan directies. Mipfona.nl meldt deze uitkomst naar aanleiding van een enquête.

 
Mipfona.nl, een onafhankelijk platform voor meldingscommissies incidenten patiëntenzorg, deed onderzoek onder 158 meldingscommissies in de zorg. De commissies geven veel adviezen, gemiddeld 22 stuks per commissie.
 
Niet naar directie
Maar hoewel de meldingscommissies adviescommissies van de directie zijn, gaan de meeste adviezen daar niet naar toe. Meestal adviseert de MIP de melder (32%), de afdeling (24%) of een combinatie daarvan (26%). Slechts 18% van alle uitgebrachte adviezen gaat naar de directie.
 
Medicatiefouten
Uit het onderzoek blijken in ziekenhuizen valincidenten en medicatiefouten het meest voor te komen (respectievelijk 27% en 25% van de meldingen). In totaal zijn in 2005 bij de vierendertig ziekenhuizen die meededen aan de enquête 5.112 keer een melding binnengekomen van medicatiefouten.
 
Opvolgen
Uit de meldingsgegevens van 2005 blijkt verder dat de adviezen die de MIP’s aan de betreffende afdelingen hebben gegeven, maar in dertig procent van de gevallen zijn opgevolgd.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.